• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Членка на СИК в Бохот крила бюлетини по джобове и чорапи

Членка на СИК в Бохот крила бюлетини по джобове и чорапи

София /КРОСС/ От СДС представиха свидетели на изборните нарушения в плевенското село Бохот, които бяха заснети от охранителна камера в училищната стая, в която се проведе гласуването. Според сините, бюлетини за кандидата на СДС за кмет на община Плевен, Найден Заленогорски, там са заменяни с предварително попълнени бюлетини за ГЕРБ, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.  "Нарушенията се случиха в следобедните часове на 30 октомври. Бюлетините на възрастен мъж и жена за местните избори бяха подменени с вече маркирани бюлетини с номер 2 - номерът на ГЕРБ, докато хората пускаха в урната бюлетината за президент", разказа Илияна Иванова, застъпник на Найден Зеленогорски в с. Бохот. "Незабавно сезирах председателката на комисията (от "Атака"), която прекрати гласоподаването за определено време и намери в купчинките празни бюлетини една маркирана с номер 2. След това сезирах ОИК-Плевен и на място дойдоха техни представители, както и представители от щаба на г-н Зеленогорски. Тогава стана ясно, че има записи от охранителна камера в училищната стая, на които вече много хубаво се видя как е ставало подменянето", допълни Илияна Иванова. 

По думите й, една от подменените бюлетини е била скрита в джоба на якето на Иванка Ангелова, член на секционната избирателна комисия от ГЕРБ, а в последствие е пъхната в чорапа й. До нея седяла Лилка Хинова, също от ГЕРБ, която е подпечатвала бюлетините. Всичко е заснето на камерата в залата на секционната комисия. Записите са предадени на прокуратурата.
3-4 дни след изборите обаче Лиляна Иванова е получила обаждане по мобилния телефон от дъщерята на Лилка Хинова, която я е заплашила, че "ще й се случи нещо много лошо", разказа потърпевшата. Когато Иванова се обърнала към полицията, последвала нова заплаха - "щом пращаш полицаи, ние ще ти пратим контра-полицаи".
Ралица Иванова, кандидат за общински съветник в Плевен, е видяла записите от охранителната камера в училищната стая. "Когато пристигнахме в секционната комисия по сигнала на Илияна, там вече бяха представители на ОИК. Директорката на училището ни извика да видим записа", разказа тя.
Кадрите показали как Иванка Ангелова разпластява бюлетините от кочаните върху бюрото и подпечатва. В един момент обаче тя започнала тайно да издърпва тайно бюлетини в скута си и да ги маркира с химикалка. След това ги пъхала под празните. "Когато излиза гласоподавателят от тъмната стаичка взима бюлетините, слага втория печат и подава вече отбелязаната от нея бюлетина. Истинската я слага в чорапа", разказа Ралица Иванова.
В края на деня при броенето станало ясно, че 6 бюлетини за кмет и 10 за президент липсват от общия брой бюлетини, доставени в началото на деня в секцията.
Прави се опит цялата история с изборните манипулации да се замете под килима, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров. "Обръщам се към Цветан Цветанов да даде възможност този запис да бъде показан на обществото, за да видят българите как ГЕРБ печелят избори. Той е длъжен да го направи, след като в парламента изчете запис от СРС по казуса с лекарите в Горна Оряховица, за да защити тезата си. Освен това, в този случай имаме и заплаха към свидетел, каза Димитров.
"Този механизъм не е разработен от тези обикновени женици, които представяха ГЕРБ в Бохот. Той е замислен на много по-високо ниво. Ако не бяха извършени тези нарушения, аз щях да спечеля с голяма преднина", каза на свой ред Найден Зеленогорски.
Той настоява за повторно преброяване, което ще покаже дали има липса на бюлетини. "По този начин ще разберем колко бюлетини са подменени, след което действителните са били унищожени", обясни кандидатът за кмет.
Той посочи, че има още множество сигнали за изборни манипулации, която засега няма да бъдат огласявани, за да се избегне натиск и сплашване на свидетелите, какъвто е случаят с Илияна Иванова.

/ВС/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.