• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Поправка „Кунева” готвят в Европарламента

Поправка „Кунева” готвят в Европарламента

София /КРОСС/ Европейският парламент подготвя поправка в регламентите заради първия български комисар Меглена Кунева и още двама нейни колеги от екипа на Барозу. Текстът е по инициатива на неправителствените организации „Прозрачност без граници” и ALTER-EU. Те настояват за 2- или 3-годишен период, в който бившите еврокомисари да нямат право да заемат постове, свързани с дейността им в ЕК. Интересът им към Меглена Кунева е свързан с  включването й през май 2010 г. в Борда на директорите на една от най-големите европейски банки – БНП-Париба, пише в. „Монитор”. ALTER-EU призовава комисията да преразгледа настоящите занимания на бившите комисари Ферхойген, Макгрийви и Кунева и да въведе по-стриктен правилник за поведение на комисарите, включително тригодишна забрана, по време на която бившите комисари да нямат право да заемат никакви позиции, които биха влезли в конфликт на интереси с предишната им работа”, се казва в настояването на неправителствената организация.

Според тяхното изследване, ад хок етичната комисия към ЕК, която трябва да даде становище, нито веднъж не се е произнесла отрицателно. По отношение на Меглена Кунева организацията отбелязва, че само месеци преди назначението й в банката като еврокомисар тя е изготвила критичен доклад за лихвените равнища във финансовите институции.

В резултат на натиска от страна на неправителствения сектор Европарламентът подготвя промени, които да забранят на комисарите да работят в сфера, съвпадаща с дейността им, твърдят източници на „Монитор” от Брюксел.

Самата бивша еврокомисарка отрича да работи за БНП- Париба. В резюме от видеочат, публикувано на сайта на предизборната й кампания като кандидат за президент, Кунева твърди, че няма нищо общо с банката.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.