• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Слагат Дянков и Игнатов в "кът на ликвидаторите" на БАН

Слагат Дянков и Игнатов в "кът на ликвидаторите" на БАН

София /КРОСС/ В централата на БАН ще бъде създаден "Кът на ликвидаторите" и първите два портрета в него ще бъдат на министрите на финансите и образованието в кабинета "Борисов", Симеон Дянков и Сергей Игнатов. Това обявиха учените от Българската академия на науките, които излязоха на протестно шествие от централата на БАН до сградата на Народното събрание на пл. "Батенберг" в столицата, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС

Идеята е взаимствана от съществуващия в момента "Кът на спомоществователите", който отдава дължимото на хората, допринесли за развитието на академията през нейната над 100-годишна история.
"Тази вечер някои ще кажат или напишат, че протестираме за заплати. Не протестираме само за заплати, а за бъдещето на нашия национален научен център - БАН", заяви пред своите колеги проф. Бойко Георгиев от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания."Първото ни искане е за достоен бюджет, който в условията на криза да позволи запазването, оцеляването и минималните функции на академията през 2012 г.", каза той.
Учените настояват за бюджет от 98 млн. лева, а не както е предвидено в проектобюджета - малко над 54 млн. лева. "Нито една друга организация не получи такова 35% орязване на бюджетната си субсидия, което показва ясно отношението на управляващите към нас", заяви проф. Георгиев.
По думите му, само през последната година БАН е напусната от 1400 човека. "Младите хора бягат панически, защото не виждат бъдеще за своя живот и кариера в България. Нови не идват. Какво можем да им предложим? При средна заплата на академията от 480 лева, ние им предлагаме да постъпят със заплати от 350-400 лева, но 2 месеца няма да им ги плащаме защото имаме 35% бюджетен дефицит. Могат да си включат компютрите, но когато има ток, няма да пускат печките, защото не можем да си плащаме сметките, няма да имат достъп до новостите в световната наука, защото имаме трудност да си подновим абонамента за следващата година", каза той.
Учените призоваха за спиране на войната срещу БАН и за край на обидните квалификации и униженията по техен адрес.
"Какви ли не измишльотини се чуха през последните седмици. Включително това, че никъде по света няма научни центрове, които да са извън университетите. 3/4 от хората тук са специализирали във водещи научни центрове в Европа и САЩ, ние много добре знаем каква е организацията на науката по света. Престанете с тези глупости, които измисляте. Престанете да го повтаряте като правителствена позиция, уважаеми отговорни господа, които управлявате науката, защото това е измишльотина, която повече подхожда на селска вечеринка", призова проф. Бойко Георгиев.

/ВС/

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.