• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Преглед на печата

Преглед на печата

 

София /КРОСС/ Водещите заглавия в пресата днес

в. "ДНЕВЕН ТРУД"

Двойно по-ниски глоби, ако продадеш алкохол на дете

Двойно по-ниски глоби за продажба на алкохол и цигари на деца или за допускането им нощем в заведения предвижда новият проект за Закон за детето, в сравнение с действащия Закон за закрила на детето. Проектът се появи в петък в Портала за обществени консултации, който се управлява от администрацията на Министерския съвет. Дискусията е отворена до 30 ноември.

В БДЖ нямат план за действие при стачка

“Нямам отговор как по време на стачката ще се организира транспортът на хората, които нямат друг превоз освен железопътния. Ние разполагаме само с влакове. Министерството на транспорта ще трябва да помогне.” Това заяви пред “Труд” изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев, коментирайки заканата на синдикатите да започнат ефективна жп стачка на 24 ноември. Недоволството е срещу намеренията за преструктуриране на компанията и съкращаване на 2000 железничари.

 

в. "24 ЧАСА"

Всеки месец 550 губят имот заради дълг

Най-често продават на търг жилища

Средно по 550 имота на длъжници продават всеки месец частните съдия-изпълнители, сочи статистиката им.

Общо 3310 имота са продадени на търг заради неизплатени задължения за първите шест месеца на т.г. Най-често се изнасят жилища, но има тенденция за увеличаване на продажбите на т.нар. бизнес имоти -хотели, фабрики, офис помещения, каза шефът на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. През пялата 2010 г. те са продали 5700 имота.

Нараства и броят на гражданите и фирмите, които не могат да се издължават - за първите шест месеца на 2011 г. са започнати 80 000 нови дела срещу длъжници, а през цялата м.г. - 140 000. Най-много изпълнителни дела завеждат фирмите, следвани от банките.

Наплив за занималня, редят ги и по трима на чин

Продължителното натоварване правело малките раздразнителни, но спасява работещите родители

Занималните за първокласници са претъпкани, сформират се групи с по над 40 хлапета, седят по 3 на чин и понякога поради невъзможност на възпитателите да обърнат внимание на всички се прибират у дома с ненаписани домашни за следващия ден.

Едно от учебните заведения с този проблем в Пловдив е СОУ "Паисий Хилендарски". В трите паралелки първолаци там има общо 75 деца. Родителите на 45 от тях са ги записали в целодневно обучение - няма кои да гледа първолака след края на учебните занятия.

Майката на Мариета Димитрова от 1 "а" работи в Пловдивския университет и не може да се прибере преди 17,30 ч.

 

в. "СТАНДАРТ"

Погват пак лихвар, преметнал “Кушлев”

Лихвар от Разград, който успял да изпързаля комисията "Кушлев", отново е под прицела на закона. Бизнесменът Иван Стойчев, осъден през 2009 г. за лихварство, не можа да заобиколи закона за конфискуване на незаконно придобито имущество и ще трябва да се раздели с имотите си придобити с измама.

Учени 2 месеца без заплати

Поне два месеца без заплати ще останат догодина учените в Института по океанология към БАН във Варна. Това сочат прогнозите според орязания бюджет 2012, каза шефът на института доц. д-р Атанас Палазов. Щом за БАН парите са с 8,5% по-малко за следващата година, и за океанолозите ще са по-малко. Държавното финансиране, което получава институтът, е едва около 30 на сто от общия му бюджет и отива за покриване само на заплати и социални осигуровки.

 

в. "НОВИНАР"

Първанов договаря газови доставки от Азербайджан

Eнергийната тема ще е основна по време на посещението на президента Георги Първанов в Азербайджан в понеделник и вторник. Държавният глава ще обсъди възможността за газови доставки към България в размер на 1 милиард кубични метра.

Предвидени са срещи на Георги Първанов и Илхам Алиев и пленарни разговори на двете официални делегации. По време на посещението ще бъдат подписани двустранни документи в областта на социалната политика, класифицираната информация и между външните министерства на двете страни.

5600 сигнала за нерегламентирана консумация на ток са постъпили в ЧЕЗ

Близо 5600 сигнала за нерегламентирана консумация на електроенергия са постъпили в ЧЕЗ от началото на годината. От януари до ноември служители на компанията са извършили над 43 000 проверки след сигнал от потребители. Най-често констатираното нарушение е наличието на непломбирани или манипулирани електромери.

 

в. "КАПИТАЛ DAILY"

Икономисти: Дори и слабият растеж изчезва

Стефан Антонов

Трусовете в Европа още не са засегнали България, но това ще е неизбежно. Бюджетът за догодина върви към допълнително съкращаване на разходите

Дори и плахият растеж на българската икономика вече утихва, а преди пролетта на следващата година не може да се очаква съживяване. Това коментираха икономисти пред "Капитал" преди данните за растежа на БВП за трето тримесечие, които НСИ ще представи във вторник.

Държавата спира парите за конкурси в гражданския сектор

Ани Коджаиванова

В същото време броят на директно субсидираните организации расте

През следващата година неправителственият сектор в България няма да има възможност да кандидатства за държавно финансиране по проекти в обществена полза, тъй като бюджет 2012 не предвижда средства за тази дейност. За това алармираха представители на над 160 организации в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Симеон Дянков и на ев-росредствата Томислав Дончев.

 

в. "КЛАСА"

Изнесли сме около 3 млрд. евро с инвестиции в чужди ДЦК и влогове

Елица Димова

България дава най-малко средства в Европа за образование и здравеопазване, сред първенците сме по разходи за сигурност, изчислиха от БАН

Български резиденти (фирми и граждани по данни на БНБ) са инвестирали в чужди ДЦК и във валутни депозити в чужбина около 3 млрд. евро в последните две години и половина, съобщи проф. Гарабед Минасян, икономист от БАН, по повод бюджета за 2012 г. По думите му финансовият поток навън е сериозен маркер за икономическата несигурност в държавата.

Очаква се голям дефицит на енергия в региона

Николета Цветкова

АЕЦ "Козлодуй" и "Белене" са устойчиви на екстремни бедствия, сочат резултатите от стрес-тестовете им

Очаква се дефицитът на електроенергия на Балканите да достигне 5000 мегавата в следващите няколко години, каза Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум БУЛАТОМ на международна конференция в АЕЦ "Козлодуй". По думите му в региона не достига производство на пет 1000 MW ядрени реактора, каквито са 5-и и 6-и в АЕЦ "Козлодуй". Планира се АЕЦ "Белене" да разполага с два такива реактора.

 

в. "ДУМА"

Цветозар Томов напусна Пловдивския университет заради титлата на Стоичков

Публично прекратяване на трудовия си договор с Пловдивския университет поиска социологът Цветозар Томов, който преди време обвини премиера, че “се държи като мутра, паркираща пред нощен бар”. Той публикува във “Фейсбук” писмото си до ректора на ПУ Запрян Козлуджов.

Гневът на учения бе провокиран от решението на университетското ръководство да присъди на футболната легенда Христо Стоичков званието “доктор хонорис кауза”. Според Томов оказването на подобна чест на “впечатляващо неук и необразован човек” е унижение не само за членовете на Академичния съвет, но и за всички преподаватели и студенти на ПУ.

БСП ОБМИСЛЯ: Нова формула за Коалиция за България

Александър   СИМОВ

Подготовката за следващите избори почва още днес, категоричен бе Сергей Станишев

Формулата Коалиция за България вече се е изчерпала, тя е на 10 години и очевидно трябва да се осъвремени. Този извод направи в събота на разширено заседание на Националния съвет членът на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев. Заявка в тази посока даде и председателят Сергей Станишев. В доклада си пред делегатите соцлидерът подчерта, че поне в пет общини левицата е загубила заради неразбирателство с партиите от КБ. На следващите парламентарни избори БСП трябва сериозно да помисли в какъв формат ще се яви, коментира Станишев. Истината е, че на местни избори редовно получаваме удари в гръб и отстрани, но наближат ли парламентарни избори, забравяме за това, допълни той.

Пред членовете на Националния съвет, кметовете от БСП, кандидатите за кметове на партията, председателите на групи и на общински съвети Станишев направи анализ на изборните резултати.

След тази мръсна и опорочена кампания партията се изправи на крака, бе категоричен Станишев.

 

в. "СЕГА"

Икономисти: Правителството губи битката със сивия сектор

Юлиана Бончева

Правителството губи битката със сивата и черната икономика и за това отговорност носят приходните агенции, Икономическата полиция и МВР като цяло, както и съдебната система. Това обяви екипът на икономическия институт на БАН вчера. Гарабед Минасян посочи, че сивата икономика у нас е 1/3 от БВП, или към 25 млрд. лева, които заобикалят бюджета, а според "Трансперанси интернешънъл" България е най-корумпираната членка на ЕС.

Маршрутките в столицата получават още 2 г. живот

Десислава Колева

Поредната шумно обявена идея за реформа в столичния градски транспорт се отлага. Общината се отказа от намерението си да замени "отживелите" маршрутки с удобни малки автобуси. До две седмици ще се пуснат конкурси за подновяване на договорите на маршрутните превозвачи за още 2-3 години, обясни пред "Сега" зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

 

в. "ТЕЛЕГРАФ"

ВЪНШНО ПРОДАВА КЪЩИ И БЛОКОВЕ

ПОЛИ АСЕНОВА

На тезгяха са 12 имота в Мексико, Германия. Судан и Гана

ТЪРСЯТ НОВ СОБСТВЕНИК С ГОДИНИ

Външно министерство пак ще продава имоти зад граница. На тезгяха излизат 12 блока, апартаменти, къщи и други сгради.

Това сочи проектобюджетът на ведомството за 2012 г., в които е предвидено МВнР да стопанисва не 212, а 200 имота в чужбина. Става въпрос за шест апартамента в Мексико, три жилищни блокчета в Германия, две къщи в Гана и още една сграда в Судан, обясниха от ведомството.

Назначават работници срещу молба за напускане

Шефове назначават служители само след като те попълнят молба за напускане по взаимно съгласие.

По този начин се презастраховат, ако след време решат да ги уволнят, и елегантно заобикалят всички защити, които им дава Кодексът на труда. За това алармира вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никофоров.

 

в. "МОНИТОР"

Фас взривил снарядите край Севлиево

ИВАН ПЪРВАНОВ

Правят оглед на опустошения склад с робот

Незагасен фас от цигара или късо съединение в елинсталация са причина за взрива в складовете с боеприпаси край севлиевското село Ловнидол. Това са две от основните версии, по които разследващите работят.

В събота в 9 ч. един от деветте склада, натъпкан с 3000 сандъка с противотанкови снаряди 152-ри калибър, избухна с мощна експлозия. В продължение на повече от 6 часа през 15-20 минути оглушителни салюти се изстрелваха от взривения склад и огласяха околността.

Курсове за безотговорни родители

СОНЯ АНГЕЛОВА

Толкова много задачи трябва да реши новият Закон за детето, че наистина накрая може да се превърне в своеобразен Семеен кодекс, каквото май беше и първоначалното намерение на неговите автори. Той ще трябва да побере всички възможни причини, заради които невръстните българчета все още не могат да разчитат нито на сигурна, нито на ефективна подкрепа от обществото и държавата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.