• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Иван Нейков: Незабавно се събере Консултативният експертен съвет по пенсионната реформа

Иван Нейков: Незабавно се събере Консултативният експертен съвет по пенсионната реформа

Иван Нейков, председател на Балканския институт по труд и социална политика; бивш социален министър от правителството на Иван Костов, в интервю за предаването на БНР "Преди всички"

 

Водещ: Г-н Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика. Здравейте, г-н Нейков.
Иван Нейков: Добро утро.
Водещ: Работодателите отново потвърдиха своята позиция, синдикатите също заявиха вчера, че една такава промяна - едно изтегляне на стажа и възрастта още от догодина, би взривило социалния диалог. Аз бих ви попитала и бих искала да започнем от там. ако това се случи, ще реши ли проблемите с дефицита на НОИ, ще осигури ли по-високи пенсии на хората, каквато е целта в крайна сметка?
Иван Нейков: Всъщност горе-долу същите заклинания бяха, ако си спомняте, и преди две-три години, когато беше обявен графика на втория етап на пенсионната реформа. Тогава много от експертите казваха - допуска се грешка като се отлага в далечното бъдеще важните стъпки. Знаете, че много от предложенията всъщност трябва да започнат да действат чак 2020-та и по-нататък. Но, за съжаление, и тогава не беше чуто мнението на експертите. На път сме да направим същата грешка. Това, което ме тревожи, е, че в момента се действа от гледна точка на кризата, а не от гледна точка на пенсионната реформа.
Водещ: А приемате ли аргумента, извинявайте, ако ви прекъсвам, но понеже финансовият министър се опита да подготви почвата с едни данни, които обеща да получим тази седмица, че, например, по отношение на хората, които продължават да работят след като навършат пенсионна възраст, две трети от хората, които са навършили пенсионна възраст на практика са продължили да работят, казва той...
Иван Нейков: Ето това е, между другото, един от големите проблеми, с който се сблъскаме в момента. Правим изявления, обявяваме решения, действия без въобще да има никакви разчети. Истината е, че в момента не се правят сериозни актьорски разчети за толкова важно нещо като увеличаване на пенсионната възраст.
Водещ: Къде трябва да се направят, в НОИ ли, г-н Нейков?
Иван Нейков: Това трябва да бъде работа и на НОИ, и на Министерството на труда и социалната политика, и на Министерството на финансите, разбира се, но трябва да се събере и Консултативният съвет. Защото, ако подхождаме към пенсионната реформа като антикризисна мярка, правим наистина много груба грешка. Професионална грешка. Пенсионната реформа е нещо много по-голямо от кризата. Кризата ще дойде и ще си отиде, пенсионният модел трябва да го има 50 години. И ако пипаме пенсионния модел, защото днес малко не ни стига бюджетът, пък утре като не ни стигне, няма страшно... Какво, ще намалим пенсионната възраст ли? Това е най-опасното. Затова и моето предложение и към министъра на финансите, и към министъра на труда е - нека незабавно се събере експертният съвет, консултативният съвет по пенсионната реформа, за да има наистина обща подкрепа. Много е лошо, ако ти започваш стъпки в пенсионната система, ако започваш да пипаш пенсионния модел и не си осигурил да има най-малкото минимален консенсус. Ние не сме направили и чуваме вече чуваме протести от страна на синдикатите, възражения от страна на експертите, работодателите и те в момента се чудят на кой господ да се молят. Това е много опасно. И не знам какво трябва да стане, не знам - да се срути НОИ ли какво, за да разберат, че по този начин пенсионна реформа не може да се направи.
Водещ: Добре, вие казвате моментно не е хубаво да се търси откъде да влизат повече пари в НОИ. Обаче този дефицит е факт.
Иван Нейков: Напротив. Не съм казал такова нещо.
Водещ: А откъде да влязат? Дайте тогава идеята от къде.
Иван Нейков: Ето това са разчетите, това е събирането наистина на целия експертен състав на България по пенсионната реформа. Защото може да се окаже, че в момента е много по-важно не да бъдат намалени разходите чрез увеличаването на пенсионната възраст, а обратно - може би в момента е по-важно да се увеличат приходите. Защото един от големите резерви, които трябва да се използват, е точно неплащащите. При ситуация, в която никой дори не отделя ресурс, за да се увеличи капацитета на НАП или на НОИ за увеличаване на събираемостта, ние какво правим - ние всъщност ще променяме параметрите без да сме осигурили постъпленията. Пак казвам, това е само една от гледните точки. Затова трябват експерти. Затова не може един министър или само един екип да казва - ето, ние открихме Америка. Няма бързи решения в пенсионната система.
Водещ: Ама знаете - политиката изисква бързи решения, нали, бил сте от тази страна на барикадата.
Иван Нейков: Не е така, напротив - три години подготвяхме пенсионната реформа. Категорично не съм съгласен да се бърза за пенсионната реформа. Това, което в момента ни се внушава - дайте да вдигнем възрастта, защото ей сега ще решим проблема, просто ще е лъжа. След две години отново ще сме на същото дередже.- защото ние какво ще направим - обявим ли, че вдигаме пенсионната възраст, винаги е било така - ще има бум на хората, които ще се пенсионират и ние ще натоварим повече в момента НОИ, отколкото да го облекчим. Затова и предложението, и ако щете молбата, призива е - моментално да се събере Консултативният съвет. Иначе рискуваме. Нали със същите думи обяснявахме преди две години как сме намерили решението, как всичко ще цъфне и ще върже. И какво стана?!
Водещ: Да, при нас дежавю са много неща. Въпросът е, че възникна отново въпроса - да увеличим пенсиите, да, но откъде да се вземат парите. И се завърта това колело, което е обрасло с политически решения и желания.
Иван Нейков: Да. Затова пак казвам, сигурно съм омръзнал на хората, но колкото по-бързо се събере този голям форум - Консултативният съвет, където всички, които всъщност имат отношение към пенсионната система участват, толкова по-добре.
Водещ: Би ли трябвало да се разгледат тези анализи, които обещава финансовият министър, които каза, че се правят и които са няколко варианта, които той вижда като възможни, осъществими и желани от това правителство.
Иван Нейков: Разбира се, че трябва да се разгледат. Но истината е, че в Министерството на финансите няма специалисти актюери. И аз не мога да разбера какви разчети, освен чисто бюджетни, могат да бъдат направени в Министерството на финансите. Актюерите не са в Министерството на финансите. Затова съм притеснен, че разчетите ще бъдат правени от друга гледна точка, ще бъдат правени от гледна точка на фиска, на бюджета, но не от гледна точка на пенсионната система.
Водещ: А как в този контекст се вписва запазването, г-н Нейков, на пенсиониране на по-ниска възраст?
Иван Нейков: Това е ранното пенсиониране.
Водещ: Да, ранното пенсиониране.
Иван Нейков: Това е другата грешка, която правим. През последните две години ние няколко пъти и увеличихме броя на хората, които се пенсионират рано, и запазихме други, хиляди хора, на които трябваше да им изтече възможността за ранно пенсиониране, ние направихме. После се чудим защо не стигат парите. Ами ние просто през цялото време улесняваме достъпа до пенсионната система. Днес сме разрешили и сме се съгласили за едни групи, утре ще дойдат другите групи и на тях ще дадем, разбира се, защото не може да обясним защо дадохме на едните, а на другите не щем да дадем. Това е една от най-грубите грешки. Къде беше министърът на финансите, когато Министерският съвет гласуваше увеличаване на броя хора, които ще могат ранно да се пенсионират?
Водещ: Е, там беше, но надделя опасността от полицейски протести и другият вицепремиер в кабинета. Както се случва често през последните години.
Иван Нейков: Ето, затова говоря - че пенсионната реформа има своето политическо решение, но то трябва да се базира на актюерски експертни разчети.
Водещ: Между, другото, искам да ви помоля, съвсем накратичко да коментираме и идеята, която идва от синдикатите, тя също не е нова, за вас пък съвсем - те казват да влязат пари в НОИ през увеличаване на максималните осигурителни прагове. 120 милиона са изчислили, че в бюджета на НОИ ще влязат веднага.
Иван Нейков: И това не е точно така. за съжаление, пак казвам, мечтата на всички е да размахаме една пръчица - раз, два, три и готово с пенсионната реформа. Няма едно единствено решение. Нито 120 милиона, първо, ще дойдат по тази линия, нито пък 120 милиона са достатъчни, за да се укрепи системата. Има десетки действия, които трябва да бъдат извършени, наистина да стабилизираме нещата. И колкото по-бързо седнем на масата на експертите за разговори, толкова по-добре.
Водещ: Да видим дали тази седмица ще доведе такова сядане на масата на експерти по пенсионната реформа. Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика, в ефира на „Хоризонт" - „Преди всички".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.