• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Арабска пролет и в Арабската Лига

Арабска пролет и в Арабската Лига

Кайро, Египет /КРОСС/ В продължение на години Арабската лига се счита за един уютен клуб на арабските автократи и диктатори, коментира БиБиСи. Но централата на Лигата е едва на няколко стотин метра от площад Тахрир, в централната част на Кайро. И ефекта на протестите там, които свалиха от власт бившия египетски президент Хосни Мубарак, все още отеква из мраморните зали на Лигата. През март Лигата гласува „за” зона на забрана за полети над Либия. Този ход доведе до резолюция на ООН и последвала намеса на НАТО. Без гласа на Арабската лига обаче това не би било възможно.

Сега Лигата предприема също толкова драматична стъпка, отстранявайки Сирия от работа в отговор на продължаващото насилие в страната. Членове на Сирийската опозиция, които години наред са били игнорирани, сега са поканени в щаба на Арабската Лига, която цели да им помогне, координирайки усилията им. Всичко това се лансира не от традиционния арабски лидер, Египет, ами от Катар, чийто министър-председател е председател на Комитета на министрите, занимаващ се с Сирия. Сирия, от своя страна, незабавно атакува Лигата като я набеди за инструмент в ръцете на САЩ.

Новите правителства на Тунис, Либия и Египет тепърва започват да променят статуквото на Лигата. Сдобивайки се с демократична легитимност, и при евентуални други успешни революции, динамиката на Лигата ще се промени още повече.

В продължение на години коментатори твърдят, че Лигата не може да се споразумее за действия, защото е прекалено разединена. Сега, на теория, тя би трябвало да е още по-разделена между демокрациите и арабските автокрации. Въпреки това, през последните месеци тя предприема две от най-решителните си действия в 66-годишната си история.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.