• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Цветанов: Има недоверие към всичко, свързано с интеграцията на ромите

Цветанов: Има недоверие към всичко, свързано с интеграцията на ромите

София /КРОСС/ Досега в България са реализирани множество стратегии и проекти за интеграция на ромите, които не са постигнали необходимия резултат, защото проблемите стоят и реално погледнато през годините на преход те са се задълбочили. Това заяви вицепремиерът Цветан Цветанов, който е и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, при откриването на национална среща за представяне и обсъждане на проекта на Национална стратегия за интегриране на ромите в България (2012-2020 г.), предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

"За съжаление реалността днес е, че има обществено недоверие към всичко, свързано с интеграцията на ромите, заради онова, което се е случвало в тази област през последните 20 години", каза Цветанов.
Той подчерта, че са необходими много повече концентрирани усилия от страна на държавата и неправителствените организации, но на първо място - всички български граждани трябва да бъдат солидарни при решаването на този проблем.
Очаква се след 3-4 дни стратегията да бъде окончателно финализирана и ресорните ведомства да започнат работа по нея.
"Правителството заложи на добрите практики, които трябва да намерят приложение и в предстоящите години. Такива са здравният и социалният медиатор. Това, което предизвиква най-много проблеми обаче е жилищният проблем на ромите", отчете Цветан Цветанов.
Той подчерта, че при изготвянето на стратегията са използвани много от добрите практики, реализирани в други страни от ЕС, като Унгария и Чехия.
"Най-важното е да имаме интегриран подход при реализирането на различните секторни политики. Идеята е с приемането на тази национална стратегия, всички досегашни стратегии да намерят място в нея", подчерта вицепремиерът. По думите му, стратегията ще бъде основополагащият документ, който ще определя политиките на всички сектори в областтa на интеграцията на ромите.
Очакваме активно участие от страна на общините, защото без тях няма как да бъдат реализирани каквито и да е политики, допълни Цветанов.
/ВС/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.