• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Лоша отчетност в една трета от държавните ведомства констатира Сметната палата

Лоша отчетност в една трета от държавните ведомства констатира Сметната палата

София /КРОСС/ Почти една трета от финансовите отчети на бюджетните ведомства - министерства, агенции и общини и ВУЗ-ове, са със сериозни слабости. Това показват данните на Сметната плата, която представи резултатите от одитите и заверките на годишните отчети на бюджетните ведомства за 2010 г., предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Лоша отчетност е има в 27% от държавните институции.

Извършена е заверка на отчетите на 172 бюджетни организации, от които 42 министерства и ведомства, 94 общини и 36 висши училища.
Без резерви са заверени годишните отчети на 9 министерства и ведомства, 9 ВУЗ-а и 7 общини.
При 22 министерства и ведомства, и 58 общини заверката е без резерви, но е обърнато внимание за констатирани грешки и нередности, които са несъществени.
С резерви са заверени общо 47 отчета, или над 27% от всички одитирани отчети. Става дума за 10 министерства и ведомства, 29 общини и 8 ВУЗ-а.
С най-тежката оценка - отказ от заверка, тази година е отчетът на земеделското министерство, както КРОСС вече съобщи. Причината е хаоса в осчетоводяването на хидромелиоратувните съоръжения.
"От години не сме имали отказ от заверка на годишен финансов отчет. За МЗХ две поредни години сме давали заверка с резерви. Тази година влязохме много по-дълбоко при осъществяване на проверката, проверихме и второстепенните разпоредители с бюджетни средства, проверихме огромен информационен масив и вече имаме много по-пълна картина за това, което се е случило там", обясни председателят на палатата Валери Димитров.
По думите му, проблемите с отчетността в министерствата се повтарят с години. "Натрупват се грешки с години. На всеки одит сме обръщали внимание, но всеки следващ път констатираме същите проблеми", оплака се шефът на Сметната палата.
За пример той посочи, Министерството на отбраната, което получава заверка с резерви за пета поредна година.
"За жалост в публичния сектор от години отчетността се подценява. На самата заверка на отчета не се гледа сериозно, включително и от ръководителите на съответните бюджетни организации. И това е поради факта, че няма заинтересован потребител. Няма кой да се заинтересува от тези отчети. За това допринасяше и липсата на публичност на отчетите. Представете си какво ще се случи с пазарните позиции на едно частно предприятие при отказ за заверка на годишния финансов отчет. Акциите му веднага ще се сринат, ако се листва на борсата", коментира Валери Димитров.
Заверка с резерви са получили също: Министерски съвет, МВР, екоминистерството, транспортното министерство, социалното, Министерството на физическото възпитание и спорта, Национална служба за охрана, Националната разузнавателна служба, много ВУЗ-ове, сред които УНСС и Икономическият университет във Варна, и голям брой общини (Несебър, Балчик, Разград, Търгоивище, Видин, Враца, Монтана, Пловдив, Кърджали, Пазарджик, Дупница, Перник).
В Министерски съвет продължават проблемите с осчетоводяването на голям брой активи, обясниха от Сметната палата. В обхвата му са всичките 28 областни администрации и голяма част от проблемите се дължат именно на тях. Не са заприходени активи, които в по-голямата си част са земеделски земи и активи. Не се правят и инвентаризации.
В МВР пък не е извършена пълна инвентаризация на активите и пасивите, не са отчетени всички активи.
Всички дарения обаче са били надлежно заприходени.
Отличниците, получили заверка без резерви са: Конституционния съд, Комисия за финансов надзор, Комисия за защита на конкуренцията, комисията по досиетата, Комисия за регулиране на съобщенията, ДАНС, Държавния резерв, Агенция за ядрено регулиране, Софийския университет и др.
Народното събрание, Министерство на финансите и Президентството са получили заверка с обръщане на внимание върху определени проблеми области.
Основните нарушения, констатирани от Сметната палата са няколко:
-Не са отразявани по баланса всички имоти и активи, както и дяловото участие в икономически субекти.
-Не е извършена пълна инвентаризация на всички активи и пасиви.
-Не е спазена единната бюджетна класификация при отчитане на разходите.
-Липсва адекватна обезценка (амортизация) на активите.
-Не се прави текущо начисляване на всички приходи и разходи.
-Не са начислени просрочени вземания и вземания от концесии.
От тази година Сметна палата въвежда текущ контрол на тримесечна основа. Екипите ще отразяват на място дейността на ведомствата и ще коригират още на място някои от грешките. Очакването е това да доведе до по-добро качество на отчетите през следващата година.
За първи път пълните доклади и становища на Сметната палата ще бъдат публикувани на сайта на ведомството. Досега това не се правеше, поради наличието на удобна вратичка в закона, но най-вече поради липсата на воля в институциите. Причината обясни Валери Димитров:
"Много стар текст от Закона за счетоводството гласи, че не е необходимо отчетите на бюджетните институции да бъдат публични, без обаче изрично да забранява публикуването им".
/ВС/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.