• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Игнатов към ромските лидери: Помагайте за интеграцията

Игнатов към ромските лидери: Помагайте за интеграцията

Цветанов: Няма да помогнат

 

София /КРОСС/ Министърът на Образованието Сергей Игнатов призова ромските лидери да подпомогнат интеграцията на малцинството. Това стана по време на националната среща за представяне и обсъждане на проекта на Национална стратегия за интегриране на ромите в България (2012-2020 г.), предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
"Интеграцията няма алтернатива и основният неин инструмент е образованието. То разбива всякакви различия", заяви в своето изказване министърът.
"Моят призив е преди всичко към ромските лидери, защото тази общност има своя елит, които е достигнал високите етаж, както на образованост, така и да управление. Моят призив и молба към тях е да окажат много активно съдействие, защото ние се нуждаем от разбирането на всеки един родител. Едно дете на 5-6 години не знае дали да ходи на училище или не. Родителите са тези, които трябва да го подтикват", заяви министърът на образованието.
Освен това той помоли медиите да престанат са свързват престъпността с ромското малцинство. "Много често когато се говори за престъпност се сочи, че това са роми. Но бедността не е научила никой на хубаво. Аз твърдя, че бедността се дължи на липса на образованост", каза Сергей Игнатов.
"Призовавам цялата наша общност и специално колегите ромски лидери да окажат подкрепа в реализацията на тази стратегия", обърна се още веднъж той към ромския елит.
Ентусиазмът в изказването му обаче беше попарен от неговия колега, вътрешният министър Цветан Цветанов, който заяви, че от ромските лидери не може да се очаква необходимата подкрепа и участие в реализирането на политиките за интеграция.
"Част от ромските лидери са криминално известни и някои от тях дори са излежавали съответните присъди в българските затвори", припомни министър Цветанов.
За мен е по-важно да дадем шанс на образованите роми. Тези, които знаят и могат, и които участваха активно в разработването на тази национална стратегия, подчерта той.
Вицепремиерът подчерта, че е време да сложим край на подхода на омраза, на дискриминация. "20 години проблемът с интеграцията на ромите не е решаван. Няма как да се изолираме от наслагването и натрупването на тези проблеми", категоричен бе Цветан Цветанов.

/ВС/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.