• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

В Димитровград посрещат осветената икона на Баташките мъченици

В Димитровград посрещат осветената икона на Баташките мъченици

Димитровград /КРОСС/ Осветената икона на Баташките мъченици с камбанен звън ще бъде посрещната пред храм „Свети Димитър" от братството християни и граждани на община Димитровград в 16,00 часа, съобщават от пресцентъра на общината. 
На 17 май 2011 г. по решение на Светия Синод мъчениците от Батак, убити за православната вяра, бяха канонизирани за светци.
По разпореждане на Пловдивски Митрополит Николай всички свещеници от Епархията трябва да отслужат служба в определен ден в Батак, тъй като по канон трябва да има служба всеки ден.
С благословията на Пловдивски Митрополит Николай на Димитровградска енория бе даден 14.ХІ. (ден Коледни Заговезни). Православното братство от Димитровградска община от дълго време се подготвя за този ден. Днес над 80 души от братството участват в службата водена от Архимандрит Арсений, отец Георги, отец Димитър и други свещеници и хора на Пловдивска Митрополия.
Подготвената предварително икона на „Баташките мъченици", изографисана от Христо Николов, по време на службата се освещава. Иконата ще бъде донесена в енорийския Храм „Свети Димитър" и поставена до лика на „Света Неделя".
По християнски обичай по този повод ще бъде раздаден курбан.
Църковното настоятелство при храм „Свети Димитър" - Димитровград, кани гражданите и миряните днес, в 16,00 часа, пред храма да посрещнат осветената икона на „Баташките мъченици" - трета подобна в Пловдивска Митрополия.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.