• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

РЗС даде рамо на Дянков за още по-голяма бюджетна ножица

РЗС даде рамо на Дянков за още по-голяма бюджетна ножица

София /КРОСС/ РЗС ще подкрепи министърът на финансите Симеон Дянков в намерението му да направи бюджета още по-консервативен, т.е. да го ореже допълнително, между двете четения в парламента. Това обяви лидерът Яне Янев на пресконференция след среща с вицепремиера в партийната централа, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС

Припомняме, че Дянков обяви намерението си за допълнителни бюджетни съкращения миналата седмица на представянето на Бюджет'2012 пред парламентарните комисии по
бюджет, икономическа политика и здравеопазване. Тогава той обясни, че това се налага от все по-тревожните сигнали за влошаване на икономическата конюнктура в Европа.
От РЗС са запознали вицепремиера с идеите си за това от кои ведомства и министерства могат да се отрежат още пари. Дянков пък каза, че е приел предложенията и ще ги обмисля.
"Трябва да има драстично намаляване бюджета на МВР", категоричен бе Яне Янев. "Предлагаме то да бъде със символичната сума от 100 млн. лева", каза той.
По думите му над 50 от служителите в МВР са "полицаи-папкаджии". "Те вземат папката, разнасят я от кабинет в кабинет и в края на месеца получават солидна заплата, доста по-голяма от тази на лекарите и професорите. Искам да поясня, че ние не сме срещу терените полицаи и не искаме по никакъв начин техните семейства да бъдат ощетени", допълни Янев.
От РЗС се ангажираха между първо и второ четене да внесат конкретни примери за размествания на числа, която ще са в полза не само на фиска, но и държавата.
Янев посочи още, че са необходими бюджетни съкращения и в редица "паразитни структури".
За пример той даде комисията по досиетата, която според него вече е изиграла голяма част от ролята си и не се нуждае от толкова пари. Според РЗС, СЕМ и КРС трябва да бъдат обединени в обща институция, тъй като функциите им се припокриват. "Министър Дянков показа подобна решимост като тегли кръста на Държавния резерв, което беше стара теза на РЗС", коментира Яне Янев.
"Имах смелостта на кажа на финансовия министър, че трябва да се намали бюджета на Народното събрание. Не може при тази криза парламентът да продължи с този бюджет. Считаме, че той трябва да бъде намален с 10%. Това ще даде пример на обществото. Народното събрание няма нужда от толкова раздут щат", посочи Янев.
От РЗС имат и предложения за това кои институции да получат повече пари през следващата година. Те настояват комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност да разполага с поне 1 млн. лева допълнително, "за да могат да се развържат бюджета на хората, работещи там". Ако им се увеличи бюджета с 1 млн., те ще вкарат в хазната 100 млн. лв., изчисли лидерът на РЗС.
От партията коментираха, че не са съгласни с тезата на политици като Иван Костов, че Бюджет'2012 тласка страната към криза. Дори посъветваха Симеон Дянков да провери какви са постъпленията от приватизационните сделки на Костов и обещаха на вицепремиера, че "ще види интересни цифри".
"Този бюджет може да се определи като десен и безалтернативен, с параметри, които са единствените възможни в условията на криза. С него министър Дянков дава изключително позитивен знак към лидерите на ЕС", похвали Янев своя правителствен гост.
Симеон Дянков пък се съгласи, че комисията "Коларов" в последните няколко месеца е показала, че може и иска да работи сериозно. "Благодарни сме за много конструктивния въпрос, който липсва при някои други партии", върна жеста той.
"Положението в Европа става все по-тежко в последните седмици. Ако последните финансовите пазари, ще видите, че след добрите сигнали от политическите промени в Гърция и Италия, днес те отново са на червено", посочи Дянков. По думите му, на фона на онова, което става около нас, вече сме постигнали финансова стабилност и е редно да мислим не само за следващата година, но и за бъдещето.
След въпрос от медиите, защо РЗС за пореден път променя политическата си ориентация Яне Янев заяви, че няма обрат в политиката на партията му спрямо управляващите. "Спомнете си предишната среща тук с министър Дянков. Това че имаме противоречия с управляващите не означава, че трябва да изтърбушим държавата финансово. Сега повече от всякога е необходим консенсус по отношение на финансовата политика на България, иначе ще станем като Гърция и Италия", каза той.

/ВС/

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ох сърби

Тази политическа проститутка не заслужава коментар.Той е ясен.

14.11.2011 16:11:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.