• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Трайчо Трайков: Най-добрият вариант за доставка на газ от Азербайджан е през Турция и Гърция

Трайчо Трайков: Най-добрият вариант за доставка на газ от Азербайджан е през Турция и Гърция

Баку, Азербайджан /КРОСС/ Най-прекият път за доставка на природен газ от Азербайджан са газопроводите през Турция и Гърция. Направили сме необходимото до две години страната ни да разполага с реална възможност за доставка на азерски газ според нуждите си. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на срещата с министъра на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев. Министър Трайков бе на посещение в Баку в състава на българската делегация, водена от президента Георги Първанов.

През последните две години страната ни предприе реални действия за диверсифициране на газовите доставки, като започна активна работа по изграждане на междусистемните връзки със съседните държави. Проектът за изграждане на интерконектора с Гърция е най-напреднал и доставките по него могат да започнат още в края на 2013 г, подчерта Трайков пред азербайджанския си колега. Според двамата министри е необходим задълбочен и детайлен преглед и на другите проекти за пренос на Каспийски газ през Черно море, включително за доставка на компресиран и втечнен природен газ. Координирани действия и обща концепция за доставките на природен газ за държавите от региона ще дадат възможност за бързото и успешно реализиране на проектите, подчерта още Трайков.

Азербайджан разполага със 750 млрд. куб. метра запаси от природен газ и страната има сериозни перспективи за износ на синьо гориво, каза от своя страна Натиг Алиев.

Двамата министри ще инициират провеждането на общи срещи на експертно и правителствено равнище между България, Азербайджан, Турция и Гърция, по време на които трябва да се уточнят варианти за по-бързото изграждане на инфраструктурата и гарантиране на ресурсната осигуреност на проектите.

По време на предстоящото заседание на работната група между Българския енергиен холдинг и Азербайджанската държавна компания за нефт и газ СОКАР предстои да бъде утвърдена пътна карта за развитие на съвместни енергийни проекти между двете държави и извън сектора на газовите доставки, стана ясно още по време на срещата.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.