• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Съдът реши: Няма да има ръчно броене на бюлетините в София

Съдът реши: Няма да има ръчно броене на бюлетините в София

 

София /КРОСС/ Няма да има ръчно броене на бюлетините за избор на кмет на София. Това решение бе взето от Софийския административен съд днес. По този начин съдът не уважи искането на жалбоподателите - партия „Зелените”, Георги Кадиев, Прошко Прошков и Андрей Георгиев.

Изводите на съда се основават и на решение № 9 по дело № 8/2009 г. на Конституционния съд, което макар и постановено по отменен закон за изборите, не е загубило действието си. Според посоченото решение изрично е предвидено недопустимост на ново ръчно преброяване на бюлетините при обжалване на избор за органи на местна власт, тъй като по закон това право е в изричната компетентност на СИК.

 

АССГ отхвърли и искането за назначаване на технически експертизи за прозрачността на бюлетините, доколкото не са необходими специални знания, които да подпомогнат работата на съда при преценка на тези твърдения в жалбата на „ПП”Зелените. Отхвърлено беше и искането за допускане на съдебно-техническа експертиза и разпит на свидетели във връзка със списъка на заличените лица от избирателните списъци, тъй като по делото са събрани писмени доказателства по този въпрос.

Дело № 9545/2011 г. беше заведено по жалби на Политическа партия „Зелените”, кандидатите за кмет на столицата на БСП Георги Кадиев (присъствал лично в залата), на „Партия за хората от народа” Андрей Георгиев и на „Синята коалиция” Прошко Прошков срещу избора на Йорданка Фандъкова за втори мандат. Жалбата на местна коалицията ОДС, издигнала Стефан Софиянски за кандидат кмет, беше оставена без разглеждане поради неотстранени нередовности. Ответник по делото е ОИК, а като заинтересована страна бе конституирана Йорданка Фандъкова.

Във връзка с представени от ЦИК, ОК и Информационно обслужване АД нови доказателства в края на работния ден на 17.11.2011 г. съдът уважи желанието на страните по делото да се запознаят с тях и насрочи следващо заседание за 23 ноември (сряда) от 13.30 часа. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Как да разрешат ръчно броене, нали веднага ще лъснат безобразията им.

18.11.2011 11:14:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.