• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Община Ловеч готова да стопанисва моста към входа на Деветашката пещера

Община Ловеч готова да стопанисва моста към входа на Деветашката пещера

Ловеч /КРОСС/ Община Ловеч има готовност да стопанисва моста към входа на Деветашката пещера. Това стана ясно след посещение на кмета Минчо Казанджиев до мястото.

В момента в Деветашката пещера вървят подготвителните работи за предстоящото заснемане на филма „Непобедимите 2" с участието на Силвестър Сталоун и Арнолд Шварценегер. От филмовата компания „Ню Бояна Вибурно" ЕООД - София, обявиха, че след приключване на работата по филма ще подарят изградения от тях мост над река Осъм на общината.
Въпреки че Деветашката пещера е на територията на община Ловеч - в землищата на селата Деветаки и Дойренци, тя е публична държавна собственост и е предоставена за управление на Министерството на околната среда и водите. Терените около пещерата са земи от държавния поземлен фонд, те са собственост и се управляват от Министерството на земеделието и храните. Река Осъм по смисъла на Закона за водите е публична държавна собственост.
В писмо до филмовата компания от 5 юли т. г. община Ловеч уверява, че приветства идеята за възстановяване на моста и поема ангажимент да съдейства само в рамките на предоставените й със закон права. В този смисъл днес кметът Казанджиев пое ангажимент да осигури охрана на моста. Готови сме да направим и нещо повече, каза той, през следващата година се отварят програми, по които общината може да кандидатства за развитие на пещерата като туристическа дестинация. Първата крачка ще бъде опазването на съоръжението и поставяне на химически тоалетни, защото вече има заявен голям интерес към този паметник на културата с национално значение.
Деветашката пещера е най-голямата в Югоизточна Европа, в нея са регистрирани останки от старокаменната епоха до Второто българско царство, обясни директорът на Регионалния исторически музей Иван Лалев. Той пък обяви, че още напролет там ще има екскурзоводи, които да посрещат туристите, ще бъдат монтирани информационни табели с данни за историята на пещерата и за находките. Според него от „Ню Бояна Вибурно" са спазили всички препоръки, дадени от Министерството на културата и от музея в Ловеч - декорите не са вкопани в археологическите структури, няма движение на хора и машини в участъците със запазени културни напластявания, строителните работи по моста не са засегнали територията и охранителната зона на праисторическата селищна могила, разположена на левия бряг на Осъма срещу входа на пещерата. При осъществяването на подготвителните работи присъства представител на музея, който следи за спазването на изискванията на Закона за културното наследство. Той ще бъде там и по време на снимането на филма, което започва на 22 ноември.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.