• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Финландия смекчи позициите си спрямо членството ни в Шенген

Финландия смекчи позициите си спрямо членството ни в Шенген

София /КРОСС/ Има смекчаване на нашата позиция. Финландия е за частичното приемане на България в Шенгенското пространство през март. Това каза в интервю за БНР финландският посланик у нас Таря Лайтиенен. Тя потвърди, че Хелзинки ще приеме окончателното си решение, след като ЕК публикува през февруари междинния си доклад за борбата с корупцията и престъпността в България.

Всички българи могат да се придвижват свободно из целия ЕС. Когато говорим за Шенген, това вече е въпрос за вътрешна сигурност и е нещо различно. За българите това означава, че единствено има изискване да си показват паспортите, допълни Лайтиенен. Сега сме възприели двустепенен подход за отваряне на границите. Нашите гранични власти казват, че е най-добре всички граници - синя, зелена и въздушна, да бъдат отворени едновременно, но има и едно компромисно решение - да започнат да се отварят първо границите по вода и въздух. Сега го приемаме това предложение, каза още тя.

Моят министър на вътрешните работи разясни на г-н Цветанов онзи ден в Хелзинки, че според нас ангажиментите, които България е поела преди пет години, преди да се присъедини към ЕС, във връзка с промените и реформата на административната система и съдебната система, не са изпълнени в достатъчна степен, допълни финландският посланик у нас.

Решението, което Финландия ще приеме, все още няма да засяга отварянето на сухопътните граници. По този въпрос позиция ще има евентуално идното лято.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.