-
05 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6765
GBP / BGN 2.2365
CHF / BGN 2.0940- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
Трайков: Виненият туризъм - сред най-перспективните форми на туризъм у нас
19 Ноември 2011 | 14:59
София /КРОСС/ Българските вина са абсолютно конкурентни в Европа по отношение на съотношението качество - цена. Единственото, което все още им липсва, е да завоюват пазарни позиции в средния и по-високия ценови сегмент - у нас и в чужбина. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който посети изложението за български вина DiVino.Taste. Двудневният форум се провежда под патронажа на МИЕТ и МЗХ и събра на едно място 37 винарски изби, които представят пред професионалисти и ценители над 200 вина от България.
Когато става въпрос за продукт - символ на по-високо качество на живот, правилното позициониране е едно от най-важните неща, подчерта Трайков. По думите му има видима промяна в разбирането на винопроизводителите за ролята на маркетинга и поддържането на високо качество и имидж на българските вина. Като резултат в последните години имаме превъзходни вина, произведени от различни винарни, които се налагат с марката си, а не само със сорт и географски район, отбеляза министърът.
Той подчерта, че за него е изключително важно и това, че виното е част от туристическото предлагане и носи разнообразие и авторитет на българския туристически продукт. В изследванията на впечатленията на чуждите туристи, пребивавали в България, атрактивността на кухнята и качественото вино винаги са оценявани високо. Затова гурмето и виненият туризъм са сред най-перспективните форми на специализиран туризъм у нас и имат голям потенциал за развитие, особено в съчетание с други форми за специализиран туризъм, като СПА и уелнес, културно-исторически, еко туризъм, голф и други, категоричен беше министър Трайков.
DiVino.Taste e първото в подобен формат изложение на българските винопроизводители, дегустация и богата програма от майсторски класове, семинари, лекции и презентации. Форумът се организира от сайта DiVino.bg, който е част от издателство Гурме.