• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Младенов за посланиците: Политиката ни остава непроменена

Младенов за посланиците: Политиката ни остава непроменена

София /КРОСС/ За съжаление Конституционният съд отмени текстове, които според мен бяха правилни, за да се изчисти името на България. Политиката на правителството остава непроменена. Това заяви в кулоарите на Народното събрание министърът на външните работи Николай Младенов по повод решението, с което КС отмени текстовете в новия закон за дипломатическата служба, които трябваше да позволят отзоваването на посланиците, които са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Младенов припомни, че има препоръка на Народното събрание, приета с гласовете на 2/3 от депутатите, както и решение на правителството, да не се назначават за посланици лица с минало в репресивните служби.
По повод предупреждението на депутата Любен Корнезов от БСП, че според чл. 172, ако не спази решението на КС, Младенов може да отиде в затвора за три години, министърът на външните работи каза:
"Бих посъветвал г-н Корнезов да внимава да бъде по-внимателен в думите, които използва, защото думите носят голяма тежест и не могат да се върнат назад за разлика от камъните, които се хвърлят по нас".
Все пак Николай Младенов посочи, че помените в закона ще бъдат съобразени с решението на конституционните съдии. "В рамките на нормалния диалог между изпълнителната власт и президента ще бъдат направени номинации, така че с встъпването в длъжност на новия президент България ще има в различни места нови посланици. Не навсякъде, разбира се, защото има хора чиито мандати продължават", каза външният министър.
Той беше категоричен, че предложените промени в Закона за дипломатическата служба не са лустрационни, защото не лишават от право на труд никой, не гонят и не уволняват хора от нито една система. "Всички тези приказки, които бяха изприказвани от социалистите, бяха абсолютно безсмислени. В България правата на всички граждани са защитени, но като министър на външните работи смятам,ч е образът на страната ни трябва да се изгражда на база съвременни правила, каквито има във всички страни от бившия социалистически лагер", заяви Николай Младенов.
"Сигурен съм, че всяко следващо правителство ще продължи тази практика, защото за обществото е неприемливо хора, които са били сътрудници на ДС да представят страната ни в чужбина. Това стана ясно от всички дискусии", посочи министърът на външните работи.
По думите му, законът остава в сила без текстовете, отменени от Конституционния съд. Младенов обясни, че просто за в бъдеще няма да бъдат номинирани за посланици, хора, чиито имена са оповестени от комисията по досиетата като сътрудници на бившата ДС, независимо от трудовите им характеристики. Това според министъра не противоречи на закона и решението на конституционните съдии.
"Юридически утре имам възможността да назнача последния шеф на Държавна сигурност, ако правителството и президента ме подкрепят. Когато казвам, че политическата воля на правителството е ясна, следва да се разбира, че това няма да се случи. Аз няма да номинирам и Министерски съвет няма да одобрява хора, били част от системата на ДС. Това е волята на правителството и е абсолютно законно", каза той.
/ВС/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Ха де.....

Не знам защо ми се струва, че за нашия народ би било по-добре, ако преялите с власт са загубили чувството си за политическа реалност и вземат, та се олеят. Щото историята ни е дала твърде много примери за това как, че ако нещата не са читави, е най-добре съвсем да се объркат, за да се оправят !

25.11.2011 16:35:59

В Абсурдистан

Съставът на Конституционния съд поделение на БСП ли се явява ? В тази магистратско-мафиотска държава най-откровенно би било, ако Конституционният съд започне направо да назначава Президента, Премиера, министрите, депутатите, съдиите и сам себе си ! Вместо да гарантира респект към авторитета на различните власти и правовия ред, на практика КС се превръща в инструмент за дестабилизация и анархия в страната !

25.11.2011 15:12:17

Анонимен

За управляващите закони няма ли? С какъв морал ще работят за спазване на законите от гражданите при условие , че те преминават през законите, като БТР0-и.

25.11.2011 12:31:58

Ало Ало на цукало

АЛО, ПЕДАЛЧЕ! ДАЙ ПЕТ ЛЕВА НАЗАЕМ. ВЕДНАГА. ШОТО СЪМ МАЛСО НЕРВАК. АЛООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООО

25.11.2011 12:23:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.