• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Дарик осъди Дянков

Дарик осъди Дянков

Ведомството на Дянков отказваше да даде информация към коя парламентарна група са заявили принадлежност независимите депутати

 

София /КРОСС/ Дарик радио спечели дело срещу министъра на финансите Симеон Дянков, след като ведомството отказа да предостави информацията към коя парламентарна група са заявили принадлежност независимите депутати, след като напуснаха партиите и коалициите, с които бяха избрани в парламента и как се пренасочва държавната субсидия, която следва избраникът.

Министър Дянков упорито отказваше да даде информация, защото засягала личните данни на депутатите. Отказа и писмено да я предостави по Закона за достъп до обществената информация.

Репортерът на Дарик радио Илия Вълков обжалва пред Софийския административен съд, който, след като я разгледа, разпореди на финансовото министерство да даде пълната информация.

Съображенията на финансовото министерство да откаже достъп до поисканата информация се състои в това, че "декларираната принадлежност на депутатите съдържа лични данни по смисъла на закона на личните данни". Заради това в законоустановения срок Дарик радио подаде жалба в Софийския административен съд. Делото беше подкрепено от Програма достъп до информацията и адвокат Александър Кашъмов. По време на заседанието, юрист консултът на финансовото министерство поиска и адвокатски хонорар.

"Безспорно информацията, която се иска, е обществена. Доводите, изложени в оспореното решение (макар и в по-голямата си част да са насочени към конституционни норми, нямащи нищо общо с предмета на исканата информация), че се касаело за лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, не се споделят от настоящия състав. Изрично в заявлението за достъп е посочено, че в случай, че се прецени, че са налице лични данни, да се заличат единните граждански номера на народните представители", се казва в решението на съда. Освен това в предоставените доказателства към делото - образци на декларациите, които подават народните представители до министъра на финансите, се вижда, че няма графи, които да съдържат лични данни на съответния декларатор, аргументира решението си съдията Владимир Николов.

Така съдът отменя отказа за достъп до информация, даден от Министерството на финансите. Решението на Софийския административен съд може да се обжалва от институцията в 14 дневен срок.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.