• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Предупреждение! Кризата в Еврозоната се задълбочава

Предупреждение! Кризата в Еврозоната се задълбочава

 

Брюксел /КРОСС/ Кризата в Еврозоната се задълбочава поради политиката на антикризисни мерки, които десницата прилага. Около това становище се обединиха участниците в дискусия на тема "Политики за социално включване: Европейско измерение, прилагане на местно равнище", организирана от българския Център за европейски и международни изследвания (ЦЕМИ) на провеждащия се в Брюксел Конвент на Партията на европейските социалисти.

Дискусията бе открита от новоизбрания лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и лидер на БСП Сергей Станишев. Водещ на дискусията беше българският евродепутат Кристиан Вигенин. В дебата участваха още Владимир Шпидла (бивш еврокомисар, член на Президиума на ПЕС от Чехия), Ема Рейнолдс (британски министър в сянка за Европа, член на Президиума на ПЕС), Марая Лафейбр (международен секретар на Холанската лейбъристка партия, член на Президиума на ПЕС), Милена Христова (депутат от България). Сред участниците в препълнената зала бяха  още представители на всички областни организации на БСП, депутати и членове на Изпълнителното бюро, както и активисти от цяла Европа.

„Ако не направим така, че икономиката да се развива, ще бъде напълно невъзможно да намалим дефицита. Ако няма нови работни места, ако не се работи в посока икономически растеж, няма как да се развива и прилага успешна политика на борба с борба с неравенството. Трябва да си върнем властта!”, беше категоричен представителят на лейбъристите.

„Това е така и в България – изпитваме го постоянно”, беше категоричен Кристиан Вигенин.

В рамките на Конвента лидерите на левите партии в Европа са обсъждали варианти за защита на социалната държава и за отстояване на социалните принципи, сподели Сергей Станишев. „Факт е, че канцлерът на Германия и френският президент обявиха, че искат промени в Европейския договор незабавно. Защо този въпрос е толкова важен?, попита Станишев и добави: „Техните предложения се базират на политиката, провеждана от десницата през последните две години - тяхното предложение не разглежда проблемите на финансовата криза в еврозоната, а е заплаха да се отвори кутията на Пандора през следващите 2-3 г., защото всяка една страна ще се опита максимално да се възползва от Лисабонския договор за защита на националните си интереси, което ще подрие основите на Европейския съюз”. Лидерът на социалистите в Европа беше категоричен, че е „важно да обсъдим бъдещите действия на Европейския парламент, Партията на европейските социалисти и на националните правителства. В даден момент ще е необходимо да се обсъжда подобни промени в договора, но не прибързано, за да не се взимат и прибързани мерки”.

Според него „особената черна на ЕС като модел е социалната политика. Десетилетия европейската демокрация се бореше за тези права за всеки един човек и за всяка една държава. В крайна сметка това бе постигнато в значителна степен. Сега не се говори просто за пазарна икономика, а дори най-консервативните политици говорят за социална пазарна икономика”, акцентира Станишев. Той призна, че „това беше и една от причините за стремежа на България за присъединяването й към ЕС - защото виждахме в страните – членки не само силни икономики, но и справедливи общества, грижа за всеки човек. Но реалността днес е различна – дясното управление в Европа като цяло ни обяснява, че европейската социална държава е прекалено скъпа, икономиките и обществата не могат да издържат и единственият изход бил орязването на социалните права на хората и това се реализира във всички държави, където управляват консерваторите”.

Според лидера на левицата „финансовата стабилност е изключително важна и левите правителства са показвали че могат да управляват политика на финансовата стабилност – един пример за това е и България. Когато социалистическата партия беше на власт, трупахме излишъци във фискален резерв. След това намалихме държавния дълг от 25 на под 15 % от БВП, за което и днес повечето европейски държави могат да завиждат на България. Проблемът е, че когато политиката се свежда само до бюджетни баланси и обслужване на външния дълг, а не се подхожда стратегически за създаването на нови места и производства, социална защита, кризата се задълбочава – това вече е факт. Според социалистите на Европа са нужни Пакт за заетост и социален прогрес, за да прекъсне един порочен кръг”.

В момента има свиване на реалната икономика и вече нулев растеж, огромна бедност - това ще увеличи дефицитите и ще ликвидира всеки опит а насърчаване на икономиката, каза още Станишев.

Според Шпидла „социалната политика на Европа е една недовършена политика – тя е разработена само за един единен пазар. Държавите – членки са доста ревниви към своите социални политики. Според Рейнолдс „за да има успешна политика на социално включване и за да премахнем дискриминацията, на Европа й е необходимо ляво управление, а малко държави имат леви правителства. Ако не направим така, че икономиката да се развива, ще бъде напълно невъзможно да намалим дефицита в бъдеще. Ако няма нови работни места, ако не се работи в посока икономически растеж, няма как да се развива и прилага успешна политика на борба с неравенството – ето защо социалистите трябва да си върнат властта.

Според представители на Холандската партия на труда „прогнозите не са обнадеждаващи – прилагат се много стриктни антикризисни мерки, които водят до стагнация и липса на икономически растеж, има негативна тенденция по отношение на БВП. Консервативните управляващи твърдят, че в гъвкавия пазар на труда се крие решението на проблемите, но има риск – гъвкавите работни места привличат младите хора, които заемат позиции и за дълъг период от време не могат да предвидят своето бъдеще, имат по-ниски осигуровки и т.н. Това не е решение на проблема. Би било решение, ако се осигури достатъчно защита за най-уязвимите работни места и групи. Към настоящия момент Европа се базира на икономическа основа и икономически принципи, но ние искаме социална Европа. Младите хора са най-голямата жертва на кризата!

Според председателя на Националното сдружение общините в България (НСОРБ) Дора Янкова левите партии отново трябва да застанат зад най-онеправданите слоеве на обществото. „Хората, които изнемогват са възрастните, болните, безпомощните, берзаботните. Те нямат лоби и затова ние трябва да застанем зад тях”.

Дискусиите продължават в България на 2 декември, когато по инициатива на Кристиан Вигенин и Л. Канева, Делегацията на българските социалисти и ЦИПИ ще се състои конференция на тема "Европейската левица в търсене на нови алтернативи - българският глас в дебата".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.