• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

120 години чества ВМА

120 години чества ВМА

София /КРОСС/ 120-та си годишнина отбелязва на 1 декември 2011 г. (четвъртък) Военномедицинска академия. Основите на военната медицина са положени на 1 декември 1891г., когато с Указ на Цар Фердинанд е създадена Софийска обща гарнизонна болница с началник д-р Георги Золотович, участвал в изготвянето на законопроекти за здравеопазването и един от основателите на Българския лекарски съюз. Повече от век български военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница. 

Отбелязването на празника ще започне с валидиране на юбилейна пощенска марка „120 години ВМА" от г-н Валери Борисов - зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, в 10.30 ч. в Музея на съобщенията (Централна поща, ул."Гурко"№6).
В 12.00 ч. в Централното фоайе на ВМА ще бъде открита юбилейна фотоизложба „120 години - Мисии без граници". В експозицията са изложени 120 фотоси, проследяващи историята на ВМА и нейното участие в мисии. Сред тях за първи път ще бъдат показани уникални снимки от военномедицинското осигуряване в края на 19-ти век, от времето на войните в първата половина на 20-ти век, както и от над 30 хуманитарни мисии през последните 50 години. Фотоизложбата ще представи известният български фотограф Иво Хаджимишев, който впечатлен от видяното през обектива на военните медици, се вдъхнови да бъде неин куратор.
След откриването на изложбата и тържественото събрание в киносалона на ВМА за първи път у нас ще звучи изпълнение на "Fest Marsch" - марш на Йохан Щраус, посветен на България и обявен за марш на военните медици. Изпълнението на Гвардейския представителен духов оркестър на БА е и първата духова оркестрация на марша в света, авторска разработка на главният диригент на Българската армия капитан Ради Радев. Гвардейските оркестранти ще изпълнят и специално подбран за юбилея на ВМА репертоар от класика, джаз и популярни евъргрийни.

Официалното честване на 120-годишнината на ВМА, ще започне на 1 декември, четвъртък, от 12.00 ч. в Централното фоайе на ВМА.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.