• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Ангелов: С 3/4 ще бъде намален съставът на контингента ни в Афганистан

Ангелов: С 3/4 ще бъде намален съставът на контингента ни в Афганистан

София /КРОСС/ С три четвърти ще бъде намален съставът на българския контингент в Афганистан до 2014 г.", обяви министърът на отбраната Аню Ангелов по повод приетата днес от Министерски съвет Стратегия за трансформиране на участието на Въоръжените сили на Република България в операцията на ръководените от НАТО международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

Министър Ангелов разясни пред журналисти, че изпълнението на стратегията ще бъде осъществено в два периода.
В първия период до 2014 г. се предвижда намаляване на участието на български военнослужещи на три етапа: до края на 2012 г. ще се прекрати участието на двата български медицински екипа в болницата в Херат; в началото на 2013 г. ще бъде изтеглена ротата, охраняваща летището в Кабул, а до края на 2014 г. и ротата за охрана на летището в Кандахар.
През втория период след 2014 г. се предвижда участие в процеса на обучение и подготовка на Афганистанските национални сили за сигурност чрез тимовете за връзка и обучение.
„Не предвиждаме развръщането на батальонна бойна група в Афганистан", подчерта министър Ангелов в отговор на журналистически въпрос и обясни, че със сертифицирането до края на 2012 г. на първата от общо шест бойни батальонни групи ще приключи първият етап от модернизирането на Сухопътни войски, съгласно Инвестиционния план до 2020 г.
Министър Ангелов информира също, че днес Министерски съвет е приел проекта на Закона за резерва на въоръжените сили, който регламентира дейността на резерва, както и дейностите за подготовка на българските граждани за защита на отечеството. Набирането на резервисти ще започне плавно през 2012 г. с около 300-350 човека. Те ще компенсират освобождаването на военнослужещи при преструктурирането на редица бойни поделения догодина. Предложената система на резерва ще осигури качествен ресурс за военните формирования в мирно и военно време, поддържане на способности на въоръжените ни сили, адекватни на заплахите в условията на ограничени ресурси.

В отговор на журналистически въпрос за идеята военнослужещите сами да плащат осигуровките си, министър Ангелов изрази готовност за търсене на решение в рамките на работната група.

"Ние ще дадем необходимите разчети какво ще ни струва, ако военните поемат тази част от осигуровките, които държавата покрива. Ще бъдем много внимателни по отношение на компенсациите. Може да се пристъпи към такава стъпка, която ще важи за дълги години напред, но за сметка на това ще трябва еднократно да се повишат и възнагражденията, за да се компенсира това намаляване на заплатите им", каза министър Ангелов. Той допълни, че това е в съзвучие с предложенията на Съюза на работодателите и с изказаните до момента мнения на негови колеги от кабинета.

Министър Ангелов припомни още, че в момента осигуровките на военнослужещите и държавните служители от Министерството на отбраната са включени във Фонд „Работна заплата" на министерството и са в размер на около 40 млн. лв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.