• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Стачката в БДЖ - заради неизплатени ваучери

Стачката в БДЖ - заради неизплатени ваучери

София /КРОСС/ Незиплатени суми за ваучери за храна от преди 7-8 месеца се оказа единствената неизпълнена точка от стачното споразумение в БДЖ, заради нарушаването на което синдикатите започнаха стачката. Това стана ясно от срещата между синдикатите и ръководството на компаняита, която продължава и в момента, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Днес страните в спора постигнаха консенсус, че единствените точки по които ръководството не изпълнява задълженията си са 2 и 3, регламентиращи раздаването на полагащите се ваучери за храна на служителите.

От ръководството признаха, че има забавяне на близо 2,3 млн. лева, натрупани стари задължения отпреди 7-8 месеца, което за момента е непосилна за дружеството сума. "Освен да помоля за извинение, за момента друго не мога да направя, така че тук сте в правото си да ни се сърдите", каза Йордан Недев. Той обясни, че процедурата за изпълнител на услугата е приключила и е избрана фирма, но един от участниците я обжалва, което води до забаяне. Към момента работниците получават пари в размера на ваучерите.

Синдикатите поискаха да бъдат оттеглени исковете за обявяване на стачката за незаконна и заявиха, че протестират срещу неизпълнението на стачното споразумение, сключено на 10 март тази година. Изпълнителният директор Ивайло Недев отгорвори, че това няма как да стане, тъй като според закона, ако споразумението не се спазва, засегнатите страни следва да се обърнат към съда, а не да се започва нова стачка.
От ръководството за пореден път заявиха, че признават стачното споразумение.

Според синдикатите ръководството е нарушило т.1 от споразумението, според която няма да се правят съкращения на персонал без съгласието на синдикатите.
От ръководството обясниха, че все още не са пристъпили към съкращаване на служители, а само са дали възможност на тези, които желаят да напуснат доброволно срещу 6 брутни заплати. От синдикатите отгоровиха, че това не е било съгласувано с тях както и преместваннето на служители от една дейност на друга - охранители и работници от колетната дейност, във връзка със закриването на дейността.

"Тези два въпроса ги дискутирахме много дълго време със синдикатите с оглед на това, че колетната дейност носи 4 млн. загуби на година. Имаше забавяне на срока за осъществяване на тази мярка с една година. В крайна сметка, след като се видя, че генерирането на загуба продължава, решихме да пристъпим към създаване на смесено дружество. По същия начин стои и въпросът за охранителната дейност", обясни председателят на Съвета на директорите Владимир Владимиров.
Изпълнителният директор Йордан Недев допълни, че закриването на дейности не е обхванато в стачното споразумение. В него са записани само казусите "съкращване на щата" и "намаление обема на работа".

Все още не е ясно дали ще се наложат истински съкращения, ако не се намерят 2000 доброволци да напуснат по взаимно съгласие. От ръководството призоваха синдикатите да помогнат в убеждаването на още около 1300 служители да приемат компенсацияа от 6 заплати и да си тръгнат от железниците в името на финансовата стабилност на дружеството.Финалното изречение на споразумението задължава синдикатите са подпомагат реформирането на БДЖ. От ръководството обвиниха своите партньори, че не са предприели абсолютно нищо в тази посока.

Синдикатите обаче намекнаха, че разговорите с тези служители са конструирани така, че на практика им се дават две възможности - или 6 залати или съкращение. От БДЖ отговориха, че не заплашват служителите, а ги информират за възможностите, за да направят те рационален избор.

/ВС/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.