• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

1 декември – всички срещу СПИН

1 декември – всички срещу СПИН

 

/КРОСС/ На днешния ден – 1 декември светът отбелязва Деня за борба със СПИН.

СПИН e съкращение на Синдром на придобитата имунна недостатъчност, а заболяването се причинява от смъртоносния вирус ХИВ. Заразяването засяга имунната система- частта на тялото, която обикновено функционира, за да отблъсква организми като бактериите и вирусите. Отбранителните сили на тялото отслабват и то става безпомощно срещу инфекции и болести. Често пациентите умират от безобиден грип.

 

За първи път през тази година броят на новоинфектираните млади хора намалява. Това показват данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването. До средата на ноември в страната има 63 новорегистрирани младежи от 17 до 29 години с ХИВ, което прави 38% от всички нови случаи. През 2010 г. младите хора в тази възрастова група бяха 55% от новорегистрираните серопозитивни лица. Освен това долната възрастова граница през 2010 г. бе критично понижена до 15 години. През тази година тя вече се покачва на 17 години. Положителните тенденции се дължат на усилията за превенция на ХИВ и СПИН от страна на МЗ, Националната програма и неправителствения сектор.

Към момента в страната са регистрирани 1 438 ХИВ-позитивни лица, като 166 от тях са открити през тази година. Най-много от новорегистрираните случаи се намират в София -72, Пловдив - 27, Варна - 12, Пазарджик - 11. Приблизително 60% от тях са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС). Повечето от новите случаи са на мъже - 135, срещу 31 инфектирани жени. Възрастовите граници на новозаразените хора са 17 и 80 години. През 2011 г. се наблюдава увеличение с 14% на броя на новорегистрираните ХИВ-позитивни лица между 30 и 49 години.

 

 

В страната стартира Националната информационна АНТИСПИН кампания. Тя се провежда за осма поредна година и се организира от Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" в партньорство с Регионалните здравни инспекции, общини и неправителствени организации. Тази година тя е насочена към популяризиране на безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и към толерантното отношение към хората, живеещи с болестта. Мотото на кампанията е "Презерватирай се!" и има за цел да напомни, че постоянната и правилна употреба на презервативи е ефективен начин за предпазване от ХИВ и други сексуално преносими инфекции.

По време на Националната кампания в цялата страна ще се проведат редица събития. На 1 декември в София ще бъдат разположени мобилни кабинети за доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН , където всеки желаещ може да се тества, при следния график:

•        От 10.00 до 16.00 ч. на „Попа";

•        От 10.00-13.00 ч. на паркинга пред централния вход на търговски център „The Mall" на бул. „Цариградско шосе" №115;

•        От 17.00 до 19.30 ч. в подлеза на метростанция „Сердика";

•        На 1-ви и 2-ри декември през целия ден в Нов български университет.

 

В периода 17.30-18.00 ч. на 1 декември АНТИСПИН посланикът рок звездата Милена Славова и младежи доброволци ще закичат с червени панделки - символ на борбата срещу СПИН, кмета на град София г-жа Йорданка Фандъкова, представители на общината и гражданите по време на традиционното тържество, свързано със запалването на Коледната елха от кмета на София между Президентството и Министерски съвет. По инициатива на БМЧК в 18:50 ч. на стълбите на „Софийски университет" ще се образува жива панделка от тела, които държат запалени свещи. Идеята е подкрепена от неправителствени организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", както и от различни студентски организации.

На 1 декември в 12.00 ч. в Пловдив ще се открие новия здравно-социален център за ромската общност в кв. Столипиново. Помещенията за него са предоставени от община Пловдив, а ремонтът е извършен със средства по Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на Министерство на здравеопазването. В града от 2003 г функционира нископрагов център за инжекционно употребяващи наркотици, а от 2010 г. на територията на кв. Столипиново има и метадонова поддържаща програма за инжекционно употребяващи лица. Тя е филиал на метадоновата програма към Център за психично здраве - Пловдив. Общият броя на обхванатите от нейното стартиране през 2010 до 30 юни 2011 г е 227.

Първият етап на Националната АНТИСПИН кампания ще завърши на 16 декември 2011 г. с „Рок Коледа 2011" в зала „Фестивална". Концертът се организира от Столична община и посланика на борбата срещу СПИН в страната ни Милена Славова в тясно партньорство с Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". Събитието ще представлява пет часов Коледен рок маратон с участието на звезди от българската рок сцена в съпровод на симфоничен оркестър. По време на концерта ще се раздават здравно-образователни материали, презервативи и червени панделки. В 18.00 ч. през зала „Фестивална" ще бъде разположен мобилен медицински кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН за всички гости на концерта и преминаващи, желаещи да проверят своя ХИВ статус.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

С най-добри пожелания обещание Смит

Съм правителство регистрирани и сертифицирани lender.I съм признати по целия свят като заем гигант, защото на удовлетвореността въздам ми клиенти, когато става въпрос за бизнес transaction.I даде заем при нисък лихвен процент от 3% на физически лица, бизнес фирми, дружества или заеми за всяко purpose.So, ако имате нужда от гаранция и бърз кредит и след това се свържете с мен днес чрез email.Do тези уникалната възможност да мине да ви причини тези възможност може да промени живота си forever.For Библията казва: "Лука 11:10 Всеки, който иска, получава; който търси, намира и на тогова, който хлопа, ще се отвори" Свържете се с мен чрез електронна поща на promisesmithloaninvestment211 @ Yahoo. COM за повече информация и inquiry.I съм длъжен да служи на своя най-добър интерес. ДОЛУ НА ТОЗИ 1) Пълно име: 2) Пол: 3) необходимата сума като кредит: 4) Цел на кредита: 5) Продължителност: 6) Семейно положение: 7) близък роднина: 8) Професия: 9) Мобилен телефон: 10) Адрес: 11) Град: 12) Държава: 13) Държава: 14) Месечен доход 15) Факс: С най-добри пожелания обещание Смит

05.12.2012 18:50:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.