• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

БДЖ и синдикатите сближиха позиции, преговорите продължават

БДЖ и синдикатите сближиха позиции, преговорите продължават

София /КРОСС/ Ръководството на БДЖ и синдикатите сближиха позициите си и изчистиха по-голямата част от спорните въпроси по предложенията за нов Колективен трудов договор и изпълнението на стачното споразумение. Преговорите в централата на холдинга продължиха около пет часа, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

И двете страни ги определиха като най-конструктивните от идването на сегашното ръководство в компанията.
Окончателно споразумение не беше постигнато, но се изясниха спорните моменти, които в основни линии касаят новата схема за заплащане на туда, предложена от ръководсвото да залегне в новия КТД.

Според синдикатите тя ще намали доходите на по-голямата част от железничарите. От ръководството предлагат плащанията за т.нар."километрично възнаграждение" за изминат пробег при машинистите да бъде намален от 0,027 на 0,01 лв. на километър, плащанията за клас да намалеят от 1% от основната заплата на 0,6% и да се намали доплащането за нощен труд.

В момента то е в размер на 100% над минимума, предвиден в Кодекса на труда, а предложението е да стане 50%. За да не бъдат ощетени служителите ръководството предлага съвместно със синдикатите да бъде изработена бонусна система, която да позволи в края на следващата годна железничарите да получат разликата във вид на финансови поущрения, но само за онези, които съвестно изпълняват задълженията си.

Другият спорен момент касае чл. 1 от стачното споразумение, а именно защитата от уволнение на синдикалните дейци, дори при дисциплинарни провинения от тяхна страна, както и забраната за уволнения на работници и служители поради съкращаване на щата или намаление на обема на работа, без съгласието на синдикатите в съответното предприятие.

Все пак и двете страни са оптимисти, че в следващите няколко дни ще се стигне до компромисно решение.
Засега стачката продължава. Нови преговори ще има утре от 15.00 ч.

"Синдикатите оттеглиха всички предложения от КТД'2011, но държат на заложеното в стария КТД от 2009", каза Петър Бунев, председател на синдиката на железничарите в КНСБ. "Ние няма как да приемем предложенията за намаляване на доходите на железничарите. Няма как да отстъпим и от чл.11 за защитата на синдикалните дейци", категоричен беше той.

"Намаляването на някои от допълнителните възнаграждения е една антикризисна мярка, която ние предлагаме. Ние предложихме това намаление да бъде изнесено към края на 2012 г., когато този фонд да бъде раздаден като бонус по схема, която ще изработим съвместно със синдикатите. И това да бъде на база на това кой колко е изработил през годината, а не кой колко време е прекарал и кой колко километра е изминал. Тоест ние предлагаме транслирането на един фонд от около 10-15 млн. лева, от декември тази година към края на следващата, с цел тези пари да ни помогнат сега за подобряване на оперативната си дейности и да можем догодина да постигнем заветната нула в загубите. Оттам-насетни вече можем да отворим фронт за разговори за всякакви допълнителни облаги за работниците и служителите. Целта е да успеем да прескочим пропастта на ръба на която в момента баналсираме", обясни изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев.

Днес стана ясно също, че около 1/3 от нафтата в БДЖ се краде от служители на всякакви нива. Изчисленията са на ръководството. Според Петър Бунев обаче машинистите и служителите по ниските нива не могат да са отговорни за изчезването на такива големи количества гориво. "Не казваме, че са отговорни, но помагат активно", отговори Йордан Недев.

През 2012 г. ще бъде решаван и въпросът за безбилетните пътувания, които струват на компанията около 5 млн. на година.

/ВС/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.