• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Бинев: Концесионният договор на „Челопеч Майнинг” е крайно неблагоприятен за държавата

Бинев: Концесионният договор на „Челопеч Майнинг” е крайно неблагоприятен за държавата

София /КРОСС/ Обръщам се отново към вас, тъй като открих сериозен проблем, свързан с концесията на мини" Челопеч". Вие сте с правомощия да разгледате кононцесионния договор с Челопеч Майнинг" ЕАД и да вземете съответните мерки. С тези думи започва писмото си евродепутатът Слави Бинев до министъра на околната среда и водите Нона Караджова, разпространено по-рано днес както до нея, така и до министър-председателя, министъра на икономиката Трайчо Трайков, главния прокурор Борис Велчев и медиите. Аз съм народен представител и следователно защитавам преди всички интересите на българските граждани. В тази връзка смятам, че концесионният договор на „Челопеч Майнинг" АД за добив на подземно богатство от находище „Челопеч" е крайно неблагоприятен за държавата ни, а с това и за гражданите й. Направените изменения и допълнения на концесионния договор през 2004 година са осъдителни, в ущърб на държавата и трябва на свой ред да бъдат премахнати или променени. Призовавам вие и вашите компетентни сътрудници да прегледате договора много подробно и да прецените всичките му клаузи. От моя гледна точка мнозинството промени от 2004 година носят единствено и само ползи на предприемача. Държавата бива силно ощетена, категоричен е Бинев.

Поради факта, че този договор е силно неблагоприятен, настоявам преди всичко да бъде изцяло променени или поне да бъде направен опит за такава промяна.
Бинев дава за пример новата точка 4.6, която позволява повече свобода при разработване на находището за сметка на околната среда. Отпада точка 5.1.9, която предвижда актуализация на концесионното възнаграждение при промяна на пазарните цени. Отпада и точка 5.1.10, която предвижда възможност въобще да се промени концесионното възнаграждение. Бинев посочва, че отпада и клаузата за допълнително възнаграждение върху крайни продукти извън утвърдената номенклатура /т. 5.2.5 и 5.2.6/. Той посочва и обстоятелството, че е намалено с 50% концесионното възнаграждение, при положение, че цените на златото и среброто имат рекордно високи цени на международните пазари.
Считам, че дадените примери са достатъчно красноречиви за крайно осъдителните промени. Вие като отговорни за защита на националните интереси трябва да приемете всички възможни мерки, предоставени ви от този договор и от закона, за да поправите тази необозрима кражба спрямо държавата ни, категоричен е Бинев.
Изисквам щателна проверка и от прокуратурата, за да бъдат открити и наказани длъжностните лица, подписали промените в концесионния договор през 2004 година, ако, разбира се, прокуратурата открие нередности. А такива, по мое усмотрение, съществуват.
Евродепутатът обещава при бездействие проблемът да бъде отнесен до всички европейски институции.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.