• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Откриха новопостроената църква „Св.Николай Чудотворец" в Страшимирово

Откриха новопостроената църква „Св.Николай Чудотворец" в Страшимирово

Белослав /КРОСС/ Новопостроената църква „Св.Николай Чудотворец" в белославското село Страшимирово  отвори врати днес. Тя беше осветена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който отслужи и първата Света литургия в чисто новия храм в присъствието на множество жители на селото, дарители и гости. Сред официалните лица на църковния ритуал бяха заместник -областният управител на Варна Славчо Славов, председателят на общинския съвет на Белослав Женя Костова, заместник - кметът Даниела Йорданова, новият кмет на Страшимирово Калоян Николов и бившият кмет на Белослав Емил Дичев.

Църквата е построена по инициатива и със съдействието на бившия градоначалник на Белослав Емил Дичев и на вече покойния предишен кмет на Страшимирово Станчо Венков, който не доживя да види открит божия дом. Строителството започна през април 2007 година, но беше временно прекъснато до 2010 година заради липса на финансиране. Сред основните дарители, които помогнаха за построяването на църквата, са „ТЕЦ Варна", „МТГ- Делфин" АД, „Екарисаж Варна" ЕООД, „Интерком груп" ООД, „Денислав" ЕАД, „Надин Желязков" ЕООД, жители на селото и граждани на Белослав.
Проектът за храма е изработен и предоставен безвъзмездно от архитект Димитър Николов. Самата сграда е със застроена площ от 130 квадратни метра, като централният й купол се издига на височина от близо 11 м.
С откриването на храма селото за първи път ще има свой православна църква, в която ще могат да се извършват служби по различни поводи и празници. В момента са осигурено само най-необходимото обзавеждане - икони, църковна утвар и друг нужен за църковния ритуал инвентар, без който е невъзможно да се провеждат църковни служби, обясни председателят на църковното настоятелство отец Ивайло Вутов. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

www.strashimirovo.hit.bg

07.12.2011 18:24:09

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.