• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Вигенин призова Гърция да открехне вратата на Македония към еврочленство

Вигенин призова Гърция да открехне вратата на Македония към еврочленство

София /КРОСС/ В писмо до новия гръцки министър на външните работи Ставрос Димас  Кристиан Вигенин, член на ЕП от Групата на С&Д, призова Гърция да направи жест на добра воля, като даде съгласието си Македония да започне преговори за членство в ЕС по две (от общо 35) преговорни глави - „Съдебна власт и основни права" и „Правосъдие, свобода и сигурност".

Призивът на Вигенин идва ден преди заседанието Европейския съвет по общи въпроси, където се очаква да бъде взето решение по третата поредна препоръка на Европейската комисия от октомври т.г. Македония да започне преговори за членство.
„Смятам, че в крайна сметка гражданите на Македония са тези, които понасят негативните последици от блокирането на преговорите за членство. Опасявам се, че това може да промени отношението на хората към европейското бъдеще на страната им и ЕС като цяло, и да охлади желанието им за реформи. Нещо повече, продължаващата безизходна ситуация по спора с името в бъдеще би могла да има последици и за регионалната стабилност и сигурност", заяви Вигенин.

Според Вигенин, компромис от страна на Гърция точно в този момент би укрепил доверието в политиката на разширяване на ЕС и би дал положителен сигнал към всички страни от региона. Такава стъпка също така би показала зрелостта и възможността на страна-членка на ЕС да дава пример за поведение.

„Вярвам, че стартирането на преговорния процес по тези две глави ще предостави по-добри възможности за намиране на решение на много от спорните въпроси в отношенията на Македония със съседните страни, включително с Гърция", каза още Вигенин.

Предложението на българския евродепутат е свързано с инициирания през октомври т.г. нов подход от страна на Комисията към страните-кандидати за членство, а именно най-трудните глави (23-та и 24-та) да бъдат отваряни още в началото на преговорния процес, за да се даде достатъчно време на страните да покажат убедителен напредък и направените реформи да дадат устойчиви резултати.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.