• 01 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Маляс: Решението на Хага е възможност за ускоряване на преговорите и постигане на решение за името

Маляс: Решението на Хага е възможност за ускоряване на преговорите и постигане на решение за името

Атина, Гърция /КРОСС/ Александрос Маляс, бивш посланик на Гърция в Македония, в интервю за телевизионното предаване "Ако е" по повод присъдата над Гърция издадена от Международния съд в Хага заяви, че разглежда решението на съдийте като възможност за ускоряване на преговорите между двете страни и постигане на взаимно решение, предаде "НетПрес".

"Това е нещо, което аз желая, но не съм убеден, че това ще се случи лесно. Ще ви посоча две причини за това. Първата е, че условия за едно такова решение има вече много години. Имаше предложение за повече имена от г-н Нимиц. Някои от тях бяха приемливи за нашата страна, други пък за вашата... Моето мнение е, че решението ще е по-добре за Скопие, отколкото за Атина.

За Скопие би било грешка да надценява решението... Но това все пак е много важно решение. Гърция високо уважава законността на една международна институция какъвто е Съда в Хага... Въпреки това, не съм сигурен дали това решение ще ускори процеса или ще го забави. Но това не е единственият параметър, който ще повлияе на процеса", отбелязва Маляс в интервюто.

Според бившия гръцки посланик в Скопие решението на съда в Хага съвсем не означава, че Гърция е нарушила Временното споразумение с ветото в Букурещ. То със сигурност не означава и това, че Македония ще бъде поканена в НАТО на следващата среща на върха.

"От гледна точка на преговорите, мога да ви кажа, че сега Гърция е в по-комфортно положение в НАТО, отколкото преди три години в Букурещ. Сега имаме единодушно решение на НАТО, което е постигнато с консенсус в Букурещ и което вчера бе потвърдено и от генералния секретар на НАТО. Това е решение, взето с консенсус, а за да промените такъв консенсус, на Вас Ви трябва нов консенсус...

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.