• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Елио ди Рупо-първия гей премиер в Европа

Елио ди Рупо-първия гей премиер в Европа

Брюксел, Белгия /КРОСС/ Новоизбраният белгийски премиер Елио ди Рупо е първият министър-председател на валонците през последните 30 години и същевременно - първият гей премиер в Европа, пише днес европейската преса.

60-годишният ди Рупо, син на италиански имигрант, професионално и политически се развива във френскоезичната област на Белгийското краство, където живеят около 4,5 милиона валонци, където само в началното училище се използва холандския език, който пък се говори от останалите 6,5 фламанци на север.

Назначаването на Елио ди Рупо за премиер на Белгия предизвика бурни реакции сред белгийската общественост. Неговият избор веднага бе "нерочен" за скандален, заради признанието му отпреди години, че е хомосексуалист. Всъщност, неговия пример е много показателен и затова ще обърнем малко повече внимание на този епизод от живота му.

За пръв път "сянката на съмнението" в хомосексуалността на ди Рупо падна още през далечната 1995 г., когато той неволно попадна в секс-скандал с малолетни. В хода на скандала се разбра, че той не е подържал такива взаимоотношения, но пък в замяната на това бе принуден да признае, че наистина е хомосескуалист.

Преди няколко години ди Рупо открехна още малко вратата на тайните си пред обществеността като припомни още един неприятен от времето, когато неговото признание е било шокиращо за мнозина.

"Ходех по улицата, а няколко души викаха:" Ти си гей, ти си гей". Обърнах се и им казах: " Да, такъв съм. И какво от това? Завладя мълчание. Бяха изненадани от моя честен отговор", заявява Ди Рупо.

Новият белгийски премиер е едно от седемте деца на беден италиански имигрант, който в търсене на по-добър живот идва в малкото белгийско градче Сан Валентино. Той е бил само на 1 годинка, когато останал половин сирак, след като баща му загива нелепо при автомобилна катастрофа.

"Майка ми не можеше да ни купи практически нищо, но щастието не се купува. Тя ни правеше щастливи, въпреки, че живеехме в немотия. Спомням си, как за празниците ни купуваше сандвичи, които разделяше понякога на няколко части, само и само да има за всички", припомня си за деството ди Рупо.

Белгия беше без правителство 541 дни, до сряда, когато прекъсна рекорда. Освен Ди Рупо, публично обявени хомосексуалисти на високи постове в Европейския съюз са Йохана Сигурдардотир, която от 2009 г. е премиер на Исландия, германският външен министър Гуидо Вестервеле и Улрике Луначек-европарламентарист от Австрия.

СВЪРЗАНИ МАТЕРИАЛИ
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.