• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Московски: Стачката в БДЖ прави неизбежно намаляването на заплатите

Московски: Стачката в БДЖ прави неизбежно намаляването на заплатите

София /КРОСС/ Продължаващите стачни действия в БДЖ правят неизбежно намаляването на заплатите на работещите там. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. По думите му това не е субективно желание на ръководството. Тъй като намаляват приходите, компанията реализира всеки ден загуби, те сигурно наближават два милиона за времето на стачката, самото това нещо ще доведе до намаляване на доходите на хората. И ако продължава така стачката, не виждам как по друг начин, поясни Московски, цитиран от БНР
В момента заплатите се изплащат от държавната субсидия. Ако Министерството на финансите реши да я спре, изобщо няма да има пари за заплати, каза още Московски. Запитан дали фалитът е неизбежен той обясни, че ако само един от кредиторите на БДЖ поиска несъстоятелност, тя ще трябва да бъде обявена и да се създаде ново дружество на мястото на сегашната компания. Стачката в БДЖ показва, че в този обем и в този си вид железницата не е необходима на никого, обобщи министърът.
Преговорите в БДЖ продължават между представители на „Пътнически" и „Товарни превози" и работните групи на синдикатите за подписването на нов колективен трудов договор. По думите на Екатерина Йорданова от Синдиката на транспортните работници, разговорите са в начален етап, не е ясно кога може да се очаква краен резултат: „Трябва да разграничим нещата. Тук заседават комитетите по преговори за колективни трудови договори. Това е различно от стачните комитети, които преговарят по отношение на стачката. Синдикатите и комитетите тук преговарят по колективен трудов договор, а стачните комитети са тези, които ще вземат решение кога и при какви условия да спрат стачката. Надявам се да сме много близо до края на стачката."
От своя страна председателят на УС на БДЖ Владимир Владимиров повтори позицията си, че протестът е незаконен и ще се отрази благоприятно на дружеството. По думите му, стачката губи подкрепа: „Има срив в стачката. Тази сутрин са стачкували 112 служителя, обикновено по това време стачкуват 280. Днес аз се съмнявам, че ще стигнат 200 човека, което означава, че броят на стачкуващите намалява. Хората разбират, че тази стачка няма никаква кауза и няма никаква перспектива. Тя няма да успее да реши нито един проблем на БДЖ.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.