• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Борисов събра министрите на изнесено заседание в Пловдив

Борисов събра министрите на изнесено заседание в Пловдив

/КРОСС/ Днес се проведе първото изнесено редовно заседание на правителството в Пловдив.

Кабинетът взе днес две важни решения. Едното е за забрана на тютюнопушенето, което влиза в сила от 1 юни 2012 година, а другото е за промени в Закона за здравето, с които се въвеждат мерки за ограничаване на употребата на енергийни напитки от деца.

Премиерът Бойко Борисов каза, че забраната за тютюнопушене на обществени места ще бъде подаръкът за децата.

Кабинетът днес взе и други важни решения на изнесеното заседание в Пловдив.

Заседанието на правителството бе съпроводено от протест на синдикатите пред сградата на Областната администрация в Града на тепетата. От КТ „Подкрепа" съобщиха обаче, че има много работодатели, които не пускат служителите си на протеста.

След днешното изнесено заседание на правителството в Пловдив министрите разговаряха и с кметовете на 18-те общини в областта по регионалните теми.

 

Дарик радио
Работодатели не пускат служителите си на протеста в Пловдив

Пловдив /КРОСС/ Оказва се натиск върху гражданите да не идват на протеста пред сградата Областна администрация - Пловдив. Това съобщи за Дарик председателят на регионалната структура на КТ „Подкрепа" Атанас Кръстев. По думите му работодателите от общинските и държавни предприятия и фирми не позволяват на служителите си да ползват законово полагащия им се отпуск, за да дойдат на митинга.

В момента пред сградата на Областната администрация са се събрали около 300 човека, които скандират срещу пенсионната реформа, премахването на класа прослужено време и увеличаването на таксите за обучение във висшите училища. Днес от 11 часа там ще се проведе изнесено заседание на Министерски съвет.

Вчера община Пловдив отказа разрешение за провеждане на протеста на синдикатите на площада пред Областна администрация. Предложен бе вариант за преместването му на площад „Централен". Отказът на общината е продиктуван от 2 мотива. Първият е, че мястото няма да побере очакващите се 1000 души на митинга, а вторият - че протестиращите ще пречат на живущите в околността.

***

Забраняват тютюнопушенето на закрити места от средата на 2012 година
Пловдив /КРОСС/ По време на днешното правителствено заседание в Пловдив кабинетът обсъди пълната забрана за тютюнопушене на закрити места от средата на 2012 година. Предложено е промените да влязат в сила от 1 юни следващата година.

Според тях ще бъде забранено тютюнопушенето в дворовете на училища, детски ясли и градини, специализирани институции за социални услуги за деца и ученически общежития.

Целта на тези мерки е да се намали тютюнопушенето, което е вредно за здравето.

Новите промени в Закона за здравето забраняват също продажбата на енергийни напитки на деца до 18 години.


***
Още 15 млн. отпусна кабинетът за спортната зала в Пловдив
Пловдив /КРОСС/ На първото си изнесено заседание кабинетът отпусна 15 милиона лева за довършване на многофункционалната спортна зала в Пловдив. Средствата са от централния бюджет и не са свързани с 26,5-те милиона, които държавата дължи на Община Пловдив за приемането на софийския боклук на сметището край Цалапица.

С друго свое решение кабинетът прехвърли безвъзмездно стадион "Пловдив" и Античния театър на община Пловдив.

***
Борисов се ядоса на железничарите
Пловдив /КРОСС/ Забраната за тютюнопушене в цялата страна на закрити обществени места е подарък за децата по случай техния празник.

Това заяви министър - председателят Бойко Борисов в Пловдив. Той поясни, че датата за влизане на промените в Закона за здравето не е избрана случайно. Премиерът припомни, че управляващите са предложили промяната още преди две години, като са дали достатъчен период за приспособяване на ресторантьорите към нея.

Бойко Борисов коментира и стачката в БДЖ. Той изрази надежда тя скоро наистина да приключи и гражданите безпроблемно да пътуват по време на Коледните и Новогодишните празници.

Премиерът съобщи, че се е ядосал заради факта, че железничарите имат 160 000 дни болнични за десет месеца, които данъкоплатците плащат.

Борисов бе категоричен за пореден път, че реформата в пенсионната система продължава.

Министър - председателят коментира и палежите на коли. Той съобщи, че няколко души са задържани за тези прояви, но винаги са освобождавани, тъй като не са заловени от служителите на реда в момента на подпалването на колата.

***
Четири фирми имат разрешителни за проучване на подземни богатства
Пловдив /КРОСС/ На днешното си заседание кабинетът одобри издаването на пет разрешения за проучване на подземни богатства. Четири от тях са за строителни материали. „Инмат" ООД ще оперира шест месеца в площта „Чеирите", разположена в землището на с. Коньово, община Нова Загора. Очакваните инвестиции за този период са за близо 17 хил. лв., а стойността на мероприятията по опазване на околната среда - 2000 лв.

„Дем Мед" ЕООД получава две разрешения за срок от по една година. Те са за площите „Златката" в община Благоевград и „Градина" в община Карнобат. В проучвателни работи дружеството ще вложи над 60 хил. лв., а в екодейности - 6 хил. лв.

„Агрострой 07" ООД ще проучва строителни материали в площта „Дрянка", разположена в землищата на с. Поройна и кв. Дебър на гр. Първомай. Срокът на разрешението е една година, като за този период фирмата ще инвестира минимум 22 942 лв. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда за срока на договора е 2294 лв.

Наличието на скалнооблицовъчни материали в площта „Червеното тепе" ще проучва „Мемориал" ООД. Дружеството получава разрешението за 18 месеца, като за този срок се очаква да инвестира 17 хил. лв. За мероприятия по опазване на околната среда са предвидени 2000 лв.

***

Категоризират населените места по нови критерии
Пловдив /КРОСС/ Нови критерии и показатели ще категоризират общините, районите, кметствата и населените места, реши кабинетът по време на днешното си заседание. Това се налага поради проявилите се несъответствия в процеса на категоризиране на някои общини и населени места през последните години.
В методиката за категоризиране на административно-териториалните и териториалните единици е предвидено на 10 години след проведено преброяване на населението и жилищния фонд да се извършва ново категоризиране на всички общини и населени места. С оглед на факта, че през настоящата година бе проведено преброяване, а както и неблагоприятните констатации по отношение на някои показатели за категоризиране, се пристъпи към извършване на необходимите промени в набора от критерии и показатели, утвърдени с РМС 710/2003.
Основание за измененията дават и променените икономически и социални условия в страната, значително нарасналите възможности на Националния статистически институт и други държавни институции за предоставяне на достоверна и поддържана в актуално състояние информация, която да характеризира по-пълно тенденциите в развитието на общините и населените места, както и разширяването на обхвата на информацията, събирана от протичащото в момента преброяване на населението и жилищния фонд от НСИ.
Основните промени в утвърдените критерии са свързани с добавяне на показатели, характеризиращи нови процеси от съществена обществена значимост, актуализиране на източниците на информация, както и промяна в начина на формиране на оценката за всеки един от критериите, като се въвеждат понятията „основен" и „допълващ" показател и съответните тежестни коефициенти за тях.

***

Правителството наля още 9 млн. в бюджета на земеделското министерство
Пловдив /КРОСС/ Близо 9 млн. лв. допълнителни средства ще бъдат предоставени по бюджета на Министерството на земеделието и храните, реши кабинетът на редовното си заседание днес. 1 860 000 лв. ще отидат за техническа подкрепа при провеждането на кампания 2011 г. за подаване на заявления за подпомагане на земеделските стопани. 600 000 лв. са предназначени за осигуряване на средства за капиталови разходи на Българската агенция за безопасност на храните. 3 601 623 лв. Министерски съвет отпуска за разплащане на изпълнени дейности по обновяване на цифровата ортофотокарта на България за целите на системата за идентификация на земеделските парцели. 3 000 000 лв. пък са предвидени за доставка на противодрадови ракети и унищожаване на такива с изтекъл срок на годност и извънгаранционна поддръжка на системата за „управление на огъня". Средствата ще бъдат за сметка на намаляване на трансфера от Републиканския бюджет за Държавен фонд „Земеделие". Поради тази причина промени бяха направени и в план-сметката на фонда.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.