• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Палежи на автомобили заляха страната

Палежи на автомобили заляха страната

Палежите на коли разширяват обхвата си - след София, горяха
автомобили и в Бургас, Карнобат, Несебър и разградското село Китанчево. В опит да овладеят криминалния контингент и да пресекат палежите из София столичните полицаи задържаха 63-ма души за различни нарушения. Конкретно за палежите има Нов почерк пък разкриват последните изгорели коли в София. За първи път снощи в Студентски град подпалвачът атакува платен паркинг, и то на оживено място и не през нощта.нови трима заподозрени, чието алиби се проверява, съобщи вътрешният министър.

 

МВР с допълнителни мерки за опазване на реда в столицата

Пловдив /КРОСС/  Предприети са допълнителни мерки за охраната на обществения ред в столицата заради зачестилите палежи на автомобили. Това обяви в Пловдив след изнесеното заседание на Министерски съвет министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той подчерта, че и днес се проверяват много сигнали. Надяваме се да има реални резултати скоро, каза още Цветанов, цитиран от Дарик. По думите му до момента има един задържан за 72 часа. Други три лица са приведени тази нощ в Районните полицейски управления. Те са носили със себе си бутилки със запалителна течност. Полицията проверява техните алибита, обясни министърът на вътрешните работи. Единият от задържаните е обяснил, че запалителната течност е за автомобила му, а другият - за печката му, каза премиерът Бойко Борисов. По думите му, в тези случаи няма член по който лицата да бъдат обвинени, освен ако не са задържани в момент на палеж.  С министър Цветанов обсъдихме и вариант за промяна в закона, коментира Бойко Борисов. Полицията работи по всички сигнали, които постъпват, допълни министър  Цветанов. Той  призова гражданите да съдействат максимално. МВР се опитва да предотврати това, което някой иска да наложи като страх и притеснение в българските граждани, посочи още вицепремиерът.

 

При спецакция в София закопчаха 63 души

София /КРОСС/ В акцията, насочена срещу зачестилите палежи на автомобили са участвали служители от СДВР и дирекция „Специализирани полицейски сили" /ГДОП/. В хода на операцията са проверени 1200 коли.

2600 души, сред които 93 криминално проявени, са попаднали в полезрението на полицаите. Задържани за различни престъпления в районните управления са 63-ма, а на четирима се установява съпричастността им към палежи на коли.

На бул. „Т.Каблешков" в ж.к. „Гоце Делчев" около 21.20 часа полицаите спрели за проверка лек автомобил „Форд Орион". В колата пътували В.И. /24 г./ и И.Е. /35 г./. От колата служителите на реда иззели петлитрова туба с нафта и бутилка от два литра, съдържаща подобрител за същото гориво.

Криминалисти установяват съпричастността на двамата задържани към умишлен палеж на автомобил, извършен на територията на Четвърто районно управление на 22-ри ноември.

Лек авотомобил „Фолксваген Пасат" с монтанска регистрация бил проверен около 1 часа на бул. „П.Ю.Тодоров". В него се возели Г.Н. /32 г./, криминално проявен за кражби и 17-годишно момче. В багажника полицаите открили пластмасова бутилка с около 300 грама течност с мирис на ацетон и бензин. Полицаите изясняват съпричастността им към палежи на автомобили на територията на Четвърто районно управление.

 

Дали МВР все пак ще догони подпалвачите?

 

Старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР, в интервю за БНР

Версиите са много и различни. Най вероятно се касае за отделни групички, които разчистват сметки помежду си. Има и чисто криминални случаи, които на базата на тази вълна от палежи уреждат междуличностни отношения. Това са предположения. От последните 4 случая са пострадали и съседни автомобили, от което се вдига бройката на опожарените коли. От вчера се коментира версията за дестабилизиране на София и тя не може да се изключи на този етап. Нагнетява се едно обществено напрежение, което се отразява изключително негативно на обстановката в столицата. Искам да уверя хората чрез вас, че това няма да отклони нашето внимание по разследването на други престъпления, т.е. няма да успеят да ни ситуират само около пожарите. Ако този човек или тези хора търсят предизвикателство, мисля че са попаднали на точните хора, които ще им отвърнат. Всички полицаи и колегите от министерството, които помагат с каквото е възможно, са твърдо решени тези престъпления да спрат, за да може да се успокои обществото и да посрещнем празниците спокойно. За стратегия на изпреварването, а не на догонването ще кажа, че е изключително трудно. Не можеш да предвидиш кой и къде иска да отмъсти на някого, за да действаш превантивно. От криминалния контингент, който сме проверили няма нещо, което да ни насочва към определен пироман. Ако включим и версията за дестабилизиране, става още по-трудно. В случаите липсва връзка между пострадалите граждани, между марките автомобили, между наличието или не на застраховки и прочие. Различни са теориите, много са специалистите, които се произнасят за всичко, но не бива да се правят някакви категорични заключения. Във всички случаи на територията на столицата има и разлики, има и прилики в действията, така че не бих могъл да се ангажирам с един общ психологически портрет. Очертават се поне 3-4 почерка, като четвъртият е с елемент на дублиране. Не бих могъл да се ангажирам и с мнението, че участие в палежите имат големите крими ръководители. За да се твърдят такива неща, би трябвало те да бъдат потвърдени от макар и косвени доказателства и факти, а ние не разполагаме с такива. Разбрах, че в мрежата вече се събират доброволци за самозащита на хората. Колкото и цинично да звучи, това е единственият положителен елемент, защото най-после обществото се ангажира с нещо. Полицията сама изключително трудно би се справила с каквито и да е негативни явления. Винаги сме разчитали на помощта на гражданите. Активирането на гражданите при всички случаи би ни помогнало. Приемаме тази активност и като оценка, че МВР не може да се справи, но и като желание да ни се помогне, за да живеем в едно по-спокойно общество. Полицията е част от това общество и ние сме от едната част на барикадата. Заловеното момче не обяснява нищо. Имаме тази нощ хванати още трима със запалителна течност, които не споделят за какво им е била. Продължаваме работата с тези лица, както и по сигналите на гражданите.

 

Засилено полицейско присъствие в София

София /КРОСС/ Засилено полицейско присъствие се наблюдава в София. Причина за това са зачестилите случаи на палеж на автомобили. Припомняме, че само снощи коли горяха в Студентски град. Полицията задържа 33-годишен мъж за един от палежите, но все още продължава да издирва и други извършители.

 

Закопчаха Куката за палежите на автомобили в София

София /КРОСС/ Полицията е задържала 33-годишния Владислав Николов-Куката, заподозрян за съпричастност към палежи на коли в София, съобщиха от МВР. От МВР уточняват, че Николов има съпричастност в палеж в ж.к. "Западен парк" в нощта на 10 срещу 11 декември. Арестуваният е криминално проявен. Той има регистрации за кражби, шофиране в нетрезво състояние и разпространение на наркотици, съобщава Дарик радио. Мъжът има и условна присъда за кражба. Издирват се негови съучастници.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.