• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Две ценни археологически разкрития направиха в Доминиканската република

Две ценни археологически разкрития направиха в Доминиканската република

Пуерто Плата, Доминиканска република /КРОСС/ В северната част на Доминиканската република, на около 75 километра от курортния град Пуерто Плата, археолози откриха останките на двама души, предадоха световни медии.

По предварителна информация е възможно скелетите да принадлежат на някогашни коренни жители на остров Еспаньола - индианското племе Таино. Проучвателите смятат, че възрастта на човешките останки са между 500 и 1000 години.

Местни медии информират, че археологическите проучвания в този регион са често срещани, тъй като мястото, което се намира между градовете Рио Сан Хуан и Кабрера е по-известно като "гробище на потънали кораби."

Според морски археолог, тук през 1798 г. в една нощ са потънали 15 френски кораби, от които са открити останки на 8.

И още една любопитна подробност. Преди време при изкопни работи на къща край бреговете на Плая Гранде са открити останките на голям кораб, който според морските историци е потънал по тези места през 1553 г.

Адолфо Лопес, ръководител на разкопките и научен сътрудник в Доминиканският музей (Museo del Hombre Dominicano) в Санто Доминго смята, че от новооткритите скелети само един представлява интерес за науката, тъй като е сравнително добре запазен. Той принадлежи на млад човек, на възраст между 25-30 години, който е погребан под формата на полукръг.

Археологът посочва, че този начин на полагане на мъртвото тяло напълно съответства на вярванията на племето Таино, които са приемали, че човек трябва да напусне този свят в същото положение, както идва.

Според учения, за да бъде проучването по-задълбочено, откритите останки ще бъдат изпратени за изследване в друга държава.

Отново в този район, археолози се натъкват и на още един интересен случай. При разкопки те откриват многобройни керамични съдове в един и същ археологичен слой, които обаче принадлежат на различни етнически групи, живеели някога по тези места.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.