• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Привърженици и противници на шистовия газ в пряк сблъсък

Привърженици и противници на шистовия газ в пряк сблъсък

София /КРОСС/ Споровете за и против проучванията и добива на шистов газ в България днес прерастнаха в кавга и взаимни обвинения в нечист лобизъм след като привърженици и противници на технолигията се засякоха в БТА.

На две последователни пресконференции Центъра за изследване на Балканите и Черноморския регион и Гражданската инициатива за забрана на проучването и добива на шистов газ в България изложиха своите доводи.

Енергиините експерти Димитър Иванов, проф. Кристалина Стойкова, Иван Хиновски и Христо Казанджиев защитиха идеята за добив на шистов газ у нас, като изтъкнаха, че това ще прекрати енергиината зависимост на страната от Русия, че обвиниха опонентите си от гражданската инициатива, че работят против интересите на България.

Те обявиха създаването на движение за енергийна независимост на страната, което ще настоява за разрешение за проучване и сондаж. Експертите представиха данни от проучвания, според които добивът на шистов газ ще донесе икономически ползи за страната ни.

„Шистовият газ е един от аргументите в енергийната конкуренция в последните години", заяви Димитър Иванов, бивш член на енергийната комисия в 38-то НС.

Проф. Кристалина Стойкова пък увери, че технологията не е опасна: „Това го твърдя като експерт бил на много сондажи - няма никаква опасност за околната среда".

Веднага след тях залата влязоха техните опоненти от гражданската инициатива, но в суматохата между двата брифинга страните си размениха взаимни обвинения. Противниците на шистовия газ платен лобизъм и конфликт на интереси.

„Иван Хиновски, Христо Казанджиев и проф. Васил Балинов са бивши агенти на Държавна сигурност, които години наред работят неясно за какви интереси, но в един момент се изправят срещу нас и крадеца вика дръжте крадеца. Проф. Кристалина Стойкова пък е платен консултант за България на "Тексако", дъщерна компания на "Шеврон" и на "Бртиш петролиум", което се вижда от автобиографията й, публикувана на страницата на БАН", каза Мариана Христова.

Според Борислав Сандов, диверсификация може да се получи чрез доставки на втечнен газ и изграждане на газовата връзка с Гърция, както и от наши собствени залежи на конвенционален газ, данните за наличието на които обаче се прикриват и неглижират умишлено.

„Спекулирането идва не само от тези лобисти, които даваха пресконференция преди нас. Г-жа Евдокия Манева и г-жа Нона Караджова правят умишлена манипулация, като казват, че европейското законодателство не и позволяват да правят ОВОС на дълбоките сондажи за търсене и проучване. Европейското законодателство не само, че не забранява, но напротив - задължава да се извърши оценка за всеки отделен случай", заяви Сандов.

Според него, българското законодателство всъщност не е хармонизирано, тъй като в превода на директивата има две грешки и то точно в точките, регламентиращи това.

„Законът за околната среда, който трябва да транспонира това, следва грешния превод на български. Това пристигна вчера от Европейската комисия след наше питане", посочи той.

Според Мариана Христова, технологията при проучването и добива не се различава. И в двата етапа се използва т.нар. технологичен разлив. „В момента в българското законодателство не фигурира терминът "шистов газ". В предложението в МОСВ се споменава, че използваните химикали са вода и флуиди. Флуиди може да означава всичко. С това работят в министерството. Нямаме никаква техника, с която да поверяваме за какво става въпрос, т.е. ние работим напълно", каза тя.

Мариана Христова посочи, че от Белия дом са поискали компаниите да разкрият състава на въпросните "флуиди" и се е оказало, че става въпрос за над 600 различни химикала. Освен това американското министерство на екологията вече официално е признало, че хидравличното разбиване замърсява подпочвените води.

Проф. Константин Щерев от БАН обясни, че технологията за добив и проучване заплашва с отравяне водоносните слоеве в Добруджа и крие потенциал за предизвикване на земетресения в сеизмично нестабилния регион на Лудогорието. Рискове има и за мащабно и необратимо увреждане на почвения слой в змеделските земи.

„Технологията за добив на газ от твърда скала предлопага, че на една огромна територия трябва да изградим стотици и хиляди сондажни кули с прилежаща инфраструктура. Това са стотици и хиляди камиони - влекачи, цистерни, много изкуствени водоеми с вместимост от 50-10 хил. куб. метра, в които ще се съхраняват опасните отпадни води. Само един удар изисква 4000 течност тов са 200 цистерни, които трябва да се закарат с цистерни до съответното сондажно ядро, а такива трябва да бъдат изградени стотици", обясни Щерев.


"Тотален абсурд е да се иска кологична оценка за 30 крави и да се забранява строителството на фотоволтайчни централи, а в същото време в тези региони да се добива шистов газ, което е една варварска технология", зяви Борислав Сандов.
"Думите на Трайков, че у нас не се проучва за шистов газ са лъжа. Сондите в Девинци и в Розогина са такава. Такива сонди се водят временен преместваем обект, а фундаментът им е 5 тона бетон. Думите на министър Нона Караджова, че за проучване Европейската комисия не изисква ОВОС са пълна лъжа", добави той.

Координаторът на Гражданската инициатива, Ангел Славчев, съобщи, че до момента в страната са събрани над 10 000 подписа на хора, които не искат у нас да се добива шистов газ. „Пълна манипулация са твърденията, че обслужваме нечии интереси и сме похарчили огромни пари за кампанията си. До момента сме дали около 700 лева, пари от дарения, с които сме платили транспарантите", отговори той на опонентите си.

Писма с призив за подкрепа и ясни позиции по проблема са изпратени от организацията до всичките 72 партии, които са участвали в последните избори. До момента обаче нито една не е дала категоричен отговор.

/ВС/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.