• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Интервюто с премиера на Нидерландия от името на БНР – фалшификат

Интервюто с премиера на Нидерландия от името на БНР – фалшификат

Интервю с г-н Николай Стоянов – завеждащ отдела за връзки с медиите към посолството на Нидерландия в България за Информационна агенция КРОСС

 

Г-н Стоянов, здравейте. Безпокоя Ви от името на Информационна агенция КРОСС по повод на изпратеното от вас официално опровержение до всички медии, в което посочвате, че материалът, публикуван в края на миналия месец от различни интернет сайтове в страната, цитирайки Българското национално радио, под формата на интервю с премиера на Нидерландия Марк Рюте е фалшификат. Удобно ли е да внесете малко повече яснота по казуса?

 

Добър ден. Искам веднага да подчертая за пореден път, че такова интервю не е взимано от премиера на Нидерландия, г-н. Марк Рюте. Просто публикуваното не отговаря на истината. И ние, като посолство на Нидерландия в България, трябваше да реагираме по един адекватен начин на това предизвикателство, още повече, когато става дума за намеса на името на министър-председателя на страната. Вижте, ние мислехме, че това е някаква плоска шега, която като много други неща се е появила съвсем случайно в българското онлайн пространство. Смятахме, че това „псевдоинтервю” ще бъде публикувано в някои форуми и постепенно ефектът му ще отшуми и ще се забрави. Но не би.

Но върхът на наглостта бе, когато този измислен материал започна да се препраща по имейл на избрани журналисти, с препоръка да го публикуват. Тогава чашата на търпението преля и ние трябваше да реагираме по някакъв начин.

 

Каква е позицията по случилото се на Българското национално радио? Какво твърдят те?

Аз бях при тях и мога да Ви кажа, че тяхната позиция е, че такова интервю не е взимано, че този материал е фалшификат. БНР са достатъчно загрижени, че някои използва тяхното име, тяхната марка и публикува неверни неща. А пък ние се чувстваме ощетени от това, че името на министър-председателя на Нидерландия се използва от някакъв си автор, който дори не се е подписал под текста си. Но най-лошото в случая е, че в „мнимото интервю” се споменава името на министър-председателя на Нидерландия и то по един недопустим начин, като се използва името му за да се прокарват определени тенденции спрямо България, които биха рефлектирали върху взаимоотношенията между двете страни. Целта е явно да се привлече вниманието към други неща.

 

Кои са тези неща, г-н Стоянов?

 

Най-лошото в случая е, че тези неща рушат имидж, вредят на междудържавните отношения и създават условия за създаване на напрежения при контактите между двете страни.

 

Според Вас, дали чрез това фалшиво интервю не се е търсела съзнателно някаква провокация? И въобще-дали имате ли някакви подозрения, кой или кои стоят зад този материал?

 

Аз не мога да се наема да коментирам тези неща. Това, което ние видяхме е, че тази информация вместо да отшумява, започна да придобива все по-голяма публичност. Оказа се, че някои сайтове, вместо да проверяват източниците на своята информация, са склонни да публикуват материали, нямащи нищо общо с истината. И понеже има опасност хората чрез този материал да бъдат манипулирани, ние решихме да информираме всички медии, или поне по-сериозните от тях за истината.

 

Г-н Стоянов, благодаря Ви за отделеното време.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.