• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Бизнесът пропищя от корупция, престъпност и сива икономика

Бизнесът пропищя от корупция, престъпност и сива икономика

Общините и данъчните с най-високо одобрение за работата си

 

София /КРОСС/ Престъпността, корупцията и сивата икономика са нараснали през 2011 г. Това е мнението на всеки втори представител на бизнеса у нас, показват данните от анкетно проучване сред 500 мениджъри на предприятия от различни отрасли на икономиката, проведено от Българската стопанска камара в периода 20 ноември - 7 декември, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
52% от участниците в анкетата посочват, че престъпността и корупцията са станали по-често явление през тази година. Едва 11% са на мнение, че тези негативни социални явления са намалели. 57% отчитат ръст на сивата икономика, а само 10% посочват, че тя е намаляла.
Сериозна част от представителите на бизнеса се оплакват от все по-голям административен натиск - 68%, което дава силно негативно отражение върху цялостната бизнес среда. Само един от десет мениджъри е на мнение, че бюрокрацията през последната година е намаляла.
Мениджърите посочват, че най-често се сблъскват в корупция при кандидатстването си по обществени поръчки и финансиране от европейските фондове. На това мнение са 75% от запитаните, при 66% през 2010 г., като нарастването тук е най-голямо.
"Мениджърите се оплакват от непрекъснатото появяване на нови такси. Всички предприятия със собствени търговски площи например трябва да получат лиценз за тържище. Или всички, които имат ведомствена охрана, трябва да получат лиценз за охранителна дейност", обясни председателят на БСК Божидар Данев.
Драматично и опасно е състоянието с обществените поръчки, включително по еврофондовете, а да не говорим за лицензионните режими, посочи той: "Този, който е близък до властта, взима поръчката - и на местно, и на централно ниво".
"От БСК бяхме предложили да се направи публичен регистър на всички спонсори на институции и да се направи корелация с тези, които са спечелили обществените поръчки. Тогава ще се види, че поръчки се печелят предимно от спонсорите. Това предложение обаче остана да виси", отчете Данев.
На въпрос на медиите има ли картел при обществените поръчки, от БСК бяха категорични: "Разбира се, това всеки го знае".
Сред най-корумпираните системи, по оценка на бизнеса, остават здравеопазването (63%) и съдебната система (60%), следвани от МВР (56%), лицензионните и регистрационните режими (47%). Най-рядко корупционни практики се срещат в образованието - 14%.
В златната среда попадат санитарно-хигиенните, данъчните, митническите, екологичните и трудово-правните институции, където по оценка на бизнеса нивото на корупция е между 20 и 30%.
На този фон интересни са оценките на бизнеса за доверието в държавните институции. За първа година от както се провежда изследването общинската администрация бележи ръст на одобрение спрямо предходната. 28% от мениджърите са посочили, че работят все по-добре с местните власти. За сравнение, през 2009 и 2010 г. този отговор са дали 22% от анкетираните.
На този фон спада доверието към президент, парламент, правителство, евродепутати, съдебна власт, данъчна и митническа администрация. Най-ниско е одобрението към работата на съда - 5% при 7% през миналата година. Сериозно спада доверието към президентската институция (18% през 2011 г., 28% през 2010 г., 48% през 2009 г.), както и към евродепутатите (13% през 2011, при 26% през 2010 г. и 30% през 2009 г.).
"Не е ясно какво вършат евродепутатите. Негативните оценки към президентската институция намаляват, но най-драматичен е спадът на доверието в парламента - едва 12% от мениджърите одобряват работата му. Миналата година са приети 170 законови акта, от които 158 са поправки. Да сте чули въпрос в парламента, към някой от министрите относно това как се изразходват бюджетните средства? Няма такива въпроси", коментира Божидар Данев. "Изглежда, че доверие има само там където няма партии", констатира председателят на БСК по повод високата оценка, получена от общините.
Лидер по одобрение тази година е данъчната администрация - 30% от анкетираните одобряват работата й, въпреки, че рекордът е бил през миналата година, когато данъчните са получили положителна оценка от 38% от мениджърите.

/ВС/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.