• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София °C

Зъболекари: Родителите са най-слабото звено в денталната профилактика на децата

Зъболекари: Родителите са най-слабото звено в денталната профилактика на децата

София /КРОСС/ Родителите са най-слабото звено в детската дентална профилактика. Този извод направиха специалисти от Българския зъболекарски съюз (БЗК) на кръгла маса, на която бяха представени резултатите от програмата за профилактика на денталните заболявания при деца от 5 до 9 години, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Инициативата се осъществява от БЗК със съдействието на министерствата на образованието и здравеопазването и се предвижда да продължи до 2014 г. Тя включва профилактика чрез т.нар. силанизиране. "Силанизирането" е запечатване със специален материал, което възпрепятства задържането на храна и предотвратява възникването на кариес по дъвкателните повърхности на зъбите.
Съвместно с институциите и преподавателите, родителите са тези, чиято активност и грижа относно добрата устна хигиена, правилното хранене и честотата на прегледите е от изключително голямо значение за здравето на детските зъби, посочиха специалистите. Според тях обаче, за българското общество е трудно да приеме с доверие нещо, за което не се налага да си бърка джоба.
Центрове за профилактика и прегледи са отворени в няколко града в страната. За два месеца през тях са преминали 16 982 деца. Най-много са били те в София - 2801, Варна - 1642 и Пловдив - 1185.
Инициативата е отворена и за лица без здравна осигуровки.
"Програмата върви успешно, защото има ясно формулирани цели", изтъкна проф. Мария Куклева, национален координатор. "Профилактиката на денталните заболявания при децата вече е приоритет на много институции", посочи тя.
Колегата й д-р Николай Шарков, председател на Националния координационнен съвет на програмата и зам.-председател на УС на БЗС, похвали министерствата на образованието и здравеопазването за добрата координация и екипност.
"Нито една подобна програма не е стигала до краен резултат, както сега", посочи д-р Гаджев. Той обясни, че от изключително значение за това е точността на извършената работа и информирането на родителите относно процеса на силанизирането.
/ВС, СБ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.