• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Само при 10% от ражданията в София има нарушения

Само при 10% от ражданията в София има нарушения

София /КРОСС/ Приключиха проверките на НЗОК в специализираните Акушеро-гинекологични болници в София, в които се оказва родилна помощ. В 90% от проверените случаи не са констатирани нарушения. В останалите 10% са установени нарушения на условията и реда за оказване на медицинска помощ. 

Спешните проверки бяха разпоредени от управителя на НЗОК, д-р Нели Нешева във връзка със зачестилите смъртни случаи на родилки. 

Обект на проверка са  били: "Шейново" ЕАД, Първа АГ "Св. София", МБАЛ "Св. София" ЕООД, МБАЛ "Токуда болница София" АД, МБАЛ "Св. Анна" София АД, ІІ МБАЛ ЕАД, болница "Вита" ЕООД, АГ болница "Д-р Щерев" ЕООД, "Майчин дом" и университетска болница "Лозенец".

Проверени са били 777 случая, отчетени за периода 01.08.2011г. до 31.10.2011г., по клинична пътека № 141 „Раждане, независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начинът на родоразрешение". 

При няколко случая няма данни за извършено серологично изследване за сифилис (Васерман или RPR), което е една от задължителните диагностични процедури. В три  случая е установено, че пациентките са дехоспитализирани с покачващи се патологични стойности на левкоцити в кръвта и прогресивно намаляващо ниво на хемоглобина в кръвта. При един случай е установено, че пациентка след Секцио Цезарея е дехоспитализирана с много високо ниво левкоцити и спряно антибиотично лечение 2 дни преди дехоспитализацията.

Открити са 10 случая, при които видно от предоставената медицинска документация е установено, че основната оперативна дейност по клиничната пътека е извършена от лекари-специалисти, които не са посочени в списъка на лекарите (по Приложение № 1 към договора с РЗОК), определени от болницата да изпълняват дейности по тази клинична пътека. Независимо от това, тези лекари са извършвали основни диагностични и лечебни дейности на хоспитализираните пациентки и клиничните пътеки са отчетени към НЗОК. В тези случаи родилките са правили избор на екип от лекари, които не са посочени от лечебното заведение за работа със Здравната каса.

В други 10 случая при извършване на оперативните дейности анестезиолозите, вписани като участващи в интервенцията, също не са посочени в списъка на лекарите специалисти (Приложение № 1), оказващи медицинска помощ по съответната клинична пътека.

Открити са и нарушения в медицинската документация. В епикризата, приложена в историята на заболяването, липсват задължително изискуеми реквизити - не е отразена терапевтичната схема (вид, доза-еднократна и/или дневна, курс на лечение), приложена в хода на лечението на пациентката, не са отразявани параклиничните изследвания, настъпили усложнения, придружаващи заболявания, липсва извадка от оперативния протокол, назначеното медикаментозно лечение след изписването и др.
Също така епикризите на пациентките не са изготвяни в деня на дехоспитализацията им.

В две лечебни заведения липсва на общодостъпно място в сградата информация за стойността на клиничните пътеки и безплатно предоставените медицински услуги. Липсата на такава информация, поставена на общодостъпно място в сградата на болницата, нарушава правата на пациентите.

За всяко отделно нарушение контролните органи на НЗОК са наложили санкции от 200 лв. до 500 лв.

При извършените проверки е установено и че в 36% от проверените случаи е направен избор на екип  в съответствие с регламентиран в заповед на директора на лечебното заведение ценоразпис, съобразно разпоредбите в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Само в едно лечебно заведение част от пациентките са заплатили суми за избор на екип в размер над допустимия, определен в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.

В друго лечебно заведение е установено, че няма регламент по отношение на избор на екип, а има ценоразпис за „ВИП пакет и услуги". Сумите, заплащани от пациентките там, варират от 1200 лв. до 2500 лв., като избор на тези допълнителни услуги са направили 99% от родилките.

Открит е и случай, при който е установено, че съгласно приложената фактура родилката е заплатила сума в размер на 900 лв. за избор на екип за извършване на родоразрешение чрез секцио и в същото време - 500 лв. за раждане във вода, което не е извършено, тъй като пациентката е родила чрез секцио.

В рамките на тази проверка контрольорите на НЗОК провериха и заплатени случаи по клинична пътека № 279 „Грижи за здраво новородено дете". Там не са открити никакви нарушения.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.