• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Бойко Борисов се срещна с президента на фондация „Робер Шуман"

Бойко Борисов се срещна с президента на фондация „Робер Шуман"

София /КРОСС/ Намаляване на дела за кофинансиране по европейските фондове от страна на България и държавите, които поддържат финансова дисциплина, и до 3% бюджетен дефицит - това ще бъде внесено за разглеждане в Европейския парламент чрез евродепутата от ЕНП и председател на комисията по външни работи Елмар Брок. Ангажиментът бе поет лично от него по време на срещата си с премиера Бойко Борисов. Повод за разговорите стана инициативата на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове в НС, в рамките на която се проведе публичен дебат на тема „Две години след Лисабон - Европа накъде?".

След провеждането на форума участниците се срещнаха с министър-председателя Бойко Борисов. На срещата присъства и българският евродепутат Андрей Ковачев, президентът на фондация „Робер Шуман" Жан-Доминик Джулиани и депутатът от ГЕРБ Моника Панайотова.

По думите на Борисов България е против предложението на Брюксел във връзка с приемането на новия фискален пакт държавите с добри показатели по отношение на бюджетния дефицит и външния си дълг да имат по-висок процент на кофинансиране по европейските фондове. „Не намирам логика в това решение. Излиза, че вместо стимули за нашата дисциплинираност, ние трябва да плащаме повече", подчерта министър-председателят. Той поясни, че желанието на страната ни държавите-членки на ЕС, които спазват добра финансова дисциплина и до 3% бюджетен дефицит, да получат отстъпка с поне 5% от кофинансирането по европейските фондове. „Ако предложението ни бъде прието, ще се освободи голям ресурс от средства в бюджета ни", допълни г-н Борисов.
„Разбрахме отлично и ще предадем посланието в Брюксел", заяви Елмар Брок, който е един от тримата делегати на Европейския парламент, които ще участват в обсъждането на новия фискален пакт.
Премиерът използва възможността чрез г-н Жан-Доминик Джулиани да изпрати своите поздрави и благодарности на президента на Франция Никола Саркози за подкрепата на страната ни за членство в Шенгенското пространство.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.