• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Понятието „дете" да се регламентира в Закона за интеграция на хората с увреждания

Понятието „дете" да се регламентира в Закона за интеграция на хората с увреждания

София /КРОСС/ Министърът на труда и социалната политика да предприеме необходимите действия за изрично регламентиране на понятието „дете" в Закона за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ) или в правилника за прилагането му, в съответствие с разпоредбите на международните актове, по които Република България е страна, за да се гарантира на децата с увреждания до 18-годишна възраст правото им да се ползват от социално-икономическа защита от държавата. За това настоява омбудсманът Константин Пенчев.  

Повод за препоръките на обществения защитник са станали оплаквания на граждани, на чиито деца е било отнето правото да получават интеграционни добавки след навършване на 16-годишна възраст. Това се е случило заради противоречие между Закона за интеграция на хората с увреждания и Закона за здравето. В първия се говори за „дете до 18 години", а според втория - вид и степен на увреждане се определя на децата до 16 години. Затова до 30 септември 2011 г. в различните дирекции „Социално подпомагане" в страната масово са отпускани интеграционни добавки на деца, навършили 16-годишна възраст, притежаващи валидно експертно решение. С цел уеднаквяване на практиката обаче на 30 септември тази година от Агенцията за социално подпомагане са издадени методически указания, които задължават директорите на дирекциите да прекратяват отпуснатите месечни добавки при навършване на 16-годишна възраст.

„Изразявам увереност, че предприетите от Вас действия ще бъдат изцяло в подкрепа най-добрия интерес на децата и при наличие на определени условия ще им бъде гарантирано правото на получаване на добавки до навършване на 18-годишна възраст", се казва в писмото на Константин Пенчев до социалния министър.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.