• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

До 30 000 лв. глоба заплашва Българската православна църква заради досиетата

До 30 000 лв. глоба заплашва Българската православна църква заради досиетата

София /КРОСС/ Глоба от 15 000 до 30 000 лева грози Българската православна църква, ако не изпълни закона и не предостави поискания от Комисията по досиетата списък, на базата на който висшият клир на вероизповеданието да бъде проверен за агентурно минало. В интервю за Дарик председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов уточни, че все още не е изтекъл законовият срок, в който се очаква списъкът с имена и данни от православната църква.

В края на миналата седмица Светият синод реши да предостави исканата за проверката информация, но по-късно излезе със становище, че разпоредбите на закона за досиетата са неприложими спрямо Българската православна църква - с аргумента, че тя е вероизповедание, което не подлежи на регистрация.

Евтим Костадинов подчерта, че законът е ясен и изрази надежда духовниците да го спазят. Второто писмо на Комисията до Синода е изпратено в началото на декември, уточни той: „Ние се стараем да спазим точно изискванията на закона и сме го направили това не само към Българската православна църква, това сме го направили към всички религиозни общности, регистрирани в дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет. Към настоящия момент започнаха да идват отговорите. Примерно от Католическата църква, от вероизповеданията към мюсюлманската религиозна общност, Адвентиската църква, Арменската църква".

Запитан дали има опасения, че различното тълкование на закона може да доведе до това, че Българската православна църква (БПЦ) да излезе извън кръга на всички вероизповедания, които ще проверят и практически да не се стигне до тази проверка, Костадинов отговори: „Такива опасения нямам. Категорично и ясно е казано и в текстовете, и в устава на Българската православна църква, кой представлява БПЦ. Изключително ясно е казано и в тълкуванието на Конституционния съд кои са представителните органи на религиозните общности. Искам да поясня, че ние не проверяваме всички духовни хора, а ние проверяваме тези, които представляват и са членове на управителните органи. Ако бъде предоставен списъкът навреме от БПЦ, ние сме готови в рамките на януари, особено към края, да излезем с първите решения".

Председателят на Комисията по досиетата заяви още, че ако те не предоставят данните, ще нарушат закона и тогава ще се търсят съответните правни решения по този казус.

„Аз се надявам, че ще надделее разумът и мъдростта. Няма нищо по-важно хората да бъдат информирани и духовенството да бъде осветлено", добави Евтим Костадинов.

Комисията по досиетата е внесла днес в НС отчета за работата си през втората половина на тази година. Обобщената справка за дейността на комисията от април 2007 година до момента сочи, че над 112 000 българи са проверени за агентурно минало, като за 6387 души е установена принадлежност към бившата Държавна сигурност. През тази година се наблюдава рекорден ръст на предварителните проверки, които се правят преди заемането на публични длъжности, като те са били близо 4700.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.