• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Почина вождът на Северна Корея

Почина вождът на Северна Корея

/КРОСС/ Почина 69-годишният лидер на КНДР Ким Чен Ир. Смъртта му е настъпила докатое  бил на посещение в район, извън пределите на столицата Пхенян. 

Ким Чен Ир е начело на властта от 1994 година, когато наследи баща си Ким Ир Сен. В страната си той често е наричан "Любимият ръководител".

Според оскъдните сведения, се смяташе отдавна, че той проблеми със здравето. 

 

Почина вождът на Северна Корея
Пхенян, КНДР/КРОСС/ Държавната телевизия на Северна Корея съобщи за смъртта на вожда на републиката Ким Чен. 69-годишният лидер на КНДР си е отишъл в събота от „физическо и умствено изтощение". Според "емоционалното съобщение", севернокорейският лидер е починал при посещението си в район, извън пределите на столицата Пхенян. Ким Чен Ир е начело на властта от 1994 година, когато наследи баща си Ким Ир Сен. Според оскъдните сведения, се смяташе отдавна, че той проблеми със здравето. Както съобщава Би Би Си смъртта на лидера на КНДР, когото наричат „скъпия лидер" ще предизвика шок в страната. Националният съвет на републиката се събира на извънредно заседание.

 


На границата между КНДР и Южна Корея е спокойно
Вашингтон, САЩ /КРОСС/ САЩ, Япония и Южна Корея внимателно следят ситуацията в Северна Корея след като бе съобщено за кончината на севернокорейският лидер Ким Чен Ир, се казва в съобщение на Белия дом. Същевременно Сеул, който приведе войските си в повишена бойна готовност съобщи, че няма напрежение на границата между двете Кореи. Въпреки това, президентът на републиката Лин Мен Бак отмени всички планирани мероприятия, а държавните чиновници на Южна Корея спешно са привикани на работа и в следващите дни ще работят на извънреден режим.

 

 

Няма да канят чуждестранни делегации на погребението на Ким Чен Ир
Пхенян, КНДР/КРОСС/ Погребението на починалия севернокорейски лидер Ким Чен Ир ще бъде на 28 декември, съобщава държавната телевизия на КНДР. Комисията по погребението възглави неговият наследник, малкият син на вожда Ким Чен Иън. Членове на комисията са 232-а души. Тялото на Ким Чен Ир ще бъде положено до тялото на баща му- Ким Ир Сен в мавзолея в Пхенян. Официален траур ще бъде обявен от 27 до 29 декември. Погребението ще се състои в столицата на републиката. Съобщава се, че няма да бъдат канени чуждестранни делегации.

 


Кой е Ким Чен Ир?
/КРОСС/ Ким Чен Ир е генерален секретар на Корейската работническа партия и върховен ръководител (официална титла) на Корейската народнодемократична република. Той е и върховен главнокомандващ на Корейската народна армия, четвъртата най-голяма войска в света. Ким Чен Ир наследява баща си Ким Ир Сен като ръководител на КНДР след смъртта на последния през 1994 година. В страната си той често е наричан "Любимият ръководител".
Според съветските архиви, Ким Чен Ир е роден през 1941 година във Вятское, Хабаровски край, носейки русифицираното име Юри Ирсенович Ким. Там баща му Ким Ир Сен е бил командир на 1-ви батальон от 88-ма съветска бригада, съставена от китайци и корейци. Майка му е Ким Чен Сук. Официалната версия на севернокорейската историография е по-различна, и посочва връх Пектусан за негово родно място. Има и разлика в датите - според съветските и повечето чужди историци Ким Чен Ир се ражда на 16 февруари 1941, а според севернокорейските - на същата дата, но година по-късно. В официалната му биография пише, че след раждането му на връх Пектусан се появила двойна дъга, а на небето изгряла ярка звезда.
Непосредствено след края на Втората световна война и освобождението на Корея от японска власт, семейството му се завръща на полуострова, настанявайки се в бивше имение на японски офицер в град Сонбон. Там през 1948 година се удавя брат му, "Шура" Ким. Година по-късно по време на раждане умира и майка му.
Ким посещава 4-то основно училище и после 1-во средно училище в Пхенян, завършвайки средното си образование около 1960Някои чужди историци отхвърлят това твърдение и считат, че е завършил поне началното си образование в Китай, за да е в безопасност от военните действия по време на Корейската война. Отрано проявява интерес към политиката, присъединява се към т.нар. Детски съюз, а после и към Младежката демократическа лига (МДЛ), където участва в кръжоци по изучаване на марксистка литература. През септември 1957 става заместник-председател на МДЛ за своята гимназия. Освен това е проявявал интерес и към земеделието, музиката и механиката. В работилниците на часовете по трудово обучение активно поправя двигатели на камиони и електромотори.
Висшето си образование започва през 1960 година, постъпвайки в университета Ким Ир Сен. Завършва политическа икономия на марксизма през 1964, паралелно с това изучавайки философия и военни науки. Научава английски в университета на Малта.
Присъединява се към Корейската работническа партия през 1961 година и започва бързо да се издига в редиците ѝ. По това време напрежението между Китай и СССР е вече неимоверно нарастнало. КРП, все още вярна на марксист-ленинистката идеология, провежда чистка срещу "ревизионистите", които биват обвинени в неподчинение на заповедите на Ким Ир Сен и "разводяване" на революционната линия с конфуциански феодализъм. Ким Чен Ир започва активно да се занимава с поддържане на идеологическата цялост на партията и прокарването на идеологията в медиите и културата на страната.
В края на 1960-те насочва вниманието си към армията и започва да свива бюрокрацията в тази сфера, която според него отслабва контролът на партията върху военните. Основното притеснение идва от навикът на чиновниците да преиначават заповедите от централните институции в своя полза. Занимава се също така с отдела по пропаганда и агитация и акцентира върху развитието на филмовото изкуство. Като част от мерките за елиминиране на бюрократичните спънки в държавния апарат и едновременно с това подсилване на агитацията, Ким задължава всички чиновници да работят на място с подчинените си за определен брой дни от месеца. През февруари 1974 бива избран за политкомисар в политбюро на ЦК на КРП, и същата година инициира кампанията за т.нар. Три Революции. Тя се състои от изпращане на специализирани партийни екипи, които дават кратки технически, политически и научни лекции на работниците в предприятията из страната, както и в селските стопанства. Малко след това движение са сформирани и "ударни бригади" от учени, които имат за цел да ускорят научно-техническото развитие в страната.
Взима и участие в и ръководи инициативи за обединение на Корея. В средата на 1980-те години вече е водеща фигура в КРП и въоръжените сили, и започва да се изгражда култ около личността му. Ким Чен Ир вече е най-влиятелният човек в страната след баща си. Според избягалият от КНДР член на КРП Хван Чжан-йоп, държавният апарат под управлението на Ким Чен Ир става още по-автократичен. Докато Ким Ир Сен е приемал съвети и дори критика от подчинените си, младият Ким още в първите си години на ръководство е бил безкомпромисен и е изразявал силно желание да дирижира дори най-малките детайли от държавната политика. Според Хван той дори определя размера на жилищата за партийни членове и какви подаръци могат да получават те. През 1983 в Рангун, Мианмар избухва бомба по време на посещение на висши южнокорейски официални лица. Атентатът е бил насочен срещу тях, а заловеният атентатор признава, че е бил инструктиран лично от Ким Чен Ир да извърши операцията. В друг атентат през 1987 година севернокорейски агенти взривяват пътнически самолет на Кориън Еър, при който загиват всички 115 пътници на борда.
През 1992 за пръв и единствен път е чут гласът на Ким Чен Ир. По време на парадът по случай 60-годишнината от създаването на Корейската народна армия, той се приближава до микрофона и извиква "Слава на героичните войници от народната армия !".

 


Синът на Ким Чен Ир вече е „велик наследник"
Пхенян,КНДР /КРОСС/ Държавната телеграфна информационна агенция на КНДР вече обяви по-малкия син на починалия севернокорейски лидер Ким Чен Ир - Ким Чен Йън „велик наследник". Както Информационна агенция КРОСС съобщи "любимият вожд" е починал от сърдечен удар на 69-годишна възраст.

 

 

Севернокорейците скърбят за вожда си
Пхенян, КНДР /КРОСС/ Централната телеграфна агенция на КНДР е качило на официалния си сайт видео, на което се вижда как жителите на страната скърбят за смъртта на своя лидер Ким Чен Ир. На видеото се показва как хората се събират около паметника на Ким Чен Ир, около университетите, училищата, площадите,заводите. Хората плачат, склонили глава. Пристигат старци, ученици, мъже , военни, деца и жени. Някои държат в ръцете си червени знамена, други- работни инструменти. Хората идват да скърбят пред паметника направо от работните си места.

 

Италия изрази надежда, че смъртта на Ким Чен Ир ще отвори нова глава за Северна Корея
Рим, Италия /КРОСС/ Италия, която е първата страна от Г7, която установи дипломатически отношения със Северна Корея, днес изрази надежда, че смъртта на Ким Чен Ир ще отвори нова глава за изолираната азиатска държава, предаде "Франс прес".
„Италия се надява, че възможно най-бързо ще започне нова институционална фаза", се посочва в изявление на италианското министерство на външните работи.
Рим смята, че Северна Корея трябва да поднови откритостта, позитивния диалог и сътрудничеството с международната общност, особено по въпросите за ядреното разоръжаване, мира и регионалната сигурност, както и спазването на правата на човека.

 


Борислав Цеков пред КРОСС: Бъдещето на Северна Корея е в ръцете на Путин и Медведев
София /КРОСС/ Очаквам вътрешна нестабилност в Северна Корея след смъртта на диктатора Ким Чен Ир. Това обаче може да ескалира в търсене на външен враг, каза за Информационна Агенция КРОСС Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика. Той добави, че това е и причината Южна Корея в момента да е в бойна готовност.
Тъй като режимът на Пхенян е пряка функция на Кремъл и е с безрезервната подкрепа на Москва, бъдещето на Северна Корея буквално зависи от Путин и Медведев, заяви Цеков.
Надявам се, разбира се, да има един преход към по - либерален режим, защото правата на гражданите са буквално в каменната ера, добави председателят на Института за модерна политика.
Борислав Цеков каза още, че очаква и САЩ да окаже влияние върху посоката на пътя, по който ще поеме Северна Корея.

/ДК/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.