• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Истината за случващото се в Нигерия

Истината за случващото се в Нигерия

Абуджа, Нигерия /КРОСС/ Нигерийската полиция арестува 14 членове на ислямистката секта "Боко Харам" и конфискува експлозиви по време на спецоперация, провела се в събота в северния град Кано, съобщи "Макфакс". При акцията са загинали четирима религиозни фундаменталисти и трима полицаи.

Бунтът на ислямисткото движение "Боко Харам" досега бе ограничен само на територията на североизточния щад Борна, но от тази година, той се разпростря и във вътрешността на страната.

"Един член на групата забелязал, че къщата му е под наблюдение и повикал на помощ приятелите си. Те пристигнали с три превозни средства и нападнали по пътя полицаите. При престрелката убили трима от тях. Членовете на специалната полиция, които присъстваха на мястото на сблъсъка, убиха четирима членове на групата", заяви за "Ройтерс" полицейския началник на град Кано, Ибрахим Идриз.

Исламистиката група "Боко Харам" е заподозряна за няколко въоръжени и бомбени нападения в северната част на Нигерия, като полицията досега не успява да се справи с бунта на ислямистите, които тази година на два пъти нападнаха столицата, предизвиквайки масова паника сред населението. Именно те стоят и зад самоубийствения атентан в Абуджа срещу представителството на ООН при който загинаха 26 човека, а десетки други бяха ранени.

Според Международната кризисна група, чието седалище е в Брюксел, при етническите и религиозните конфликти в Нигерия за периода между 1999 и 2009 г. са загинали повече до 14,000 души.

През март 2011 г., в централната част на Нигерия, имаше кървави сектантски конфликти, при които загинаха най-малко 500 души. Тогава сблъсъците станаха в близост до град Джос. Причината за трагедията е спор между местните християни и мюсюлмани.

Жертви на подобни междурелигиозни сблъсъци имаше и в средата на януари 2010 г., когато загинаха най-малко 326 души.

Гудалк Джонатан през май тази година пое длъжността президент на страната след изборите, които бяха проведени на 16 април. При тях загинаха повече от 800 души.

Президентът Джонатан, който има пълна подкрепа в южните, по-богати райони, спечели милиони гласове и в северните райони, които са по-бедни. Тогава той обеща да сформира правителство, в което ще бъдат включени всички политически, етнически и религиозни групи и което ще се опита да успокой напрежението в страната.

Гудлaк Джонатан идва от южната, "нефтена" част на страната, която е населена предимно с християни. По данни на държавната избирателна комисия, на изборите за президент той е спечелил 57 процента от гласовете и по този начин запазва президентския пост още след първия тур.

Основният му съперник Бухари, който идва от северната, мюсюлманска част на Нигерия, печели едва 31 процента от гласовете.

Припомняме, че Нигерия е най-големият производител на петрол в Африка. Страната изнася около 2,2 милиона барела петрол дневно.

Въпреки това, петролната индустрия търпи непрестанни загуби заради честите нападения, които извършват борците на "Движението за освобождение на делтата на Нигер" и други въоръжени групировки.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.