• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Преглед на печата

Преглед на печата

София /КРОСС/ Водещите заглавия в пресата днес:

в. “ТРУД”

„Учени искат нов календар, подобен на прабългарския”

Радикална идея за въвеждане на нов календар, който да облекчи бизнеса, предлагат “бащата” на българския валутен борд проф. Стив Ханке и колегата му от университета “Джонс Хопкинс” проф. Ричард Хенри (четете по-долу статията им в януарския брой за 2012 г. на сп. “Глоуб Ейша”, преводът е на сп. “Мениджър”).

„Брюксел дебне как избираме съдебните ревизори”

8 организации се оплакаха на Брюксел от непрозрачните назначения. Темата влиза в доклада на еврокомисията

 

в. “ТЕЛЕГРАФ”

„ЕНП ПРЕДЛАГА ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ОТЛИЧНИЦИТЕ В ЕС”

Плевнелиев: Закъсалите държави да режат разходи

„МВнР ВРЪЩА БОРЧОВЕ С ПЕЧАЛБИ ОТ ИМОТИ”

Парите от наемите и продажбите на държавни имоти в чужбина ще се 'използват и за покриване на стари задължения на задграничните ни мисии, а не само за капиталови разходи, каквато бе първоначалната идея.

в. “СЕГА”

„Само България отказа да спасява еврото чрез вноска в МВФ”

Симеон Дянков разкритикува фонда, че не се е справил добре с финансовата криза в ЕС, и отсече, че няма да помага на недисциплинирани държави

„За 20 г. преход застаряхме, обедняхме, но одесняхме”

Петър Стоянов е най-популярната личност на прехода според обобщените данни на МБМД

 

в. “ДУМА”

Бизнесът готви съкращения и рязане на заплати

Росен Плевнелиев: Европа да се поучи от България

“Сергей Станишев: ГЕРБ ще има проблеми да спечели втори управленски мандат”

Кметът на Варна продължава да е в предизборна отпуска и не решава проблемите, коментира социалистът

 

в. ”МОНИТОР”

„Без санкции при отказ от GSM и кабеларка”

Никакви санкции няма да бъдат налагани на потребителите, които се отказват от ползването на мобилна услуга или от договор с доставчик на интернет и кабелна телевизия, след като контрактът им е преминал в безсрочен.

„Съкращават чиновници в Добрич”

В Добрич ще бъдат съкратени 28 общински чиновници заради препоръката на финансовия министър Симеон Дянков кметствата да свият харчовете си.

 

в. ”СТАНДАРТ”

„Камата продава BG джипове”

Христо Стоичков ще стане лицето на българските джипове пред света, ако приеме златна оферта на "Литекс". Гриша Ганчев е предложил на Камата рекордна заплата за работа 2 в 1.

„Губернаторите с бонуси, кметове – не”

В почти цялата страна общинските администрации ще имат коледни партита, но сами ще си плащат кувертите, показа проверка на кореспондентите на "Стандарт".

 

в. ”ЗЕМЯ”

„Бизнесът е недоволен от властта”

71 на сто от фирмите очакват догодина задълбочаване на кризата, оптимистите са едва 13 на сто Бизнесът у нас е недоволен от властта, съобщават от Българската стопанска камара.

„Държавата нехае за хората с редки заболявания”

Голяма част от хората с редки заболявания, повечето от които деца, са оставени без лечение, алармираха от Националния алианс на хора с редки болести.

 

в. ”24 ЧАСА”

„Искат 300 000 лева от „Шейново" за увредена родилка”

Около ЗОО 000 лв. искат близки на Катя Бончева, получила мозъчни увреждания след раждане в столичната болница "Шейново" през 2006 г.

„Контролът за ГМО в храните блокира”

Контролът за съдържание на ГМО в храни и фуражи у нас е блокиран. От началото на годината досега са изследвани само 55 проби от хранителни продукти и в нито една не е открита генномодифицирана съставка, показват данни на агенцията по храните, поискани от "24 часа".

 

в. ”КЛАСА”

„ЕК следи назначенията в съдебната власт у нас”

Европейската комисия (ЕК) внимателно следи избора на инспектори към Висшия съдебен съвет, а темата ще влезе в януарския мониторингов доклад, каза вчера на брифинг в Брюксел говорителят на ЕК Марк Грей.

„Над 70% от фирмите очакват задълбочаване на кризата”

71% от бизнеса у нас очакват задълбочаване на икономическата криза през 2012 г., докато оптимистите са едва 13%.

 

в. „АТАКА”

„Борисов открадна 238 000 лева от АТАКА”

Сидеров дава на съд незаконна заповед на Цветанов за прехвърляне на парите

Шестима от напусналите АТАКА депутати откраднаха 238 000 лв. от държавната субсидия на АТАКА и я прехвърлиха към ГЕРБ. Валентин Николов, Кирил Гумнеров, Огнян Пейчев и Стоян Иванов са подали декларация за принадлежност към партията на Борисов на 1 октомври, Цвета Георгиева - на 17 ноември, а Калина Крумова на 1 декември. Това стана ясно вчера след среща на Волен Сидеров със зам. финансовия министър Владислав Горанов.

Сидеров, придружен от зам.-председателите на АТАКА Десислав Чуколов и проф. Станислав Станилов, поиска среща със Симеон Дянков по повод получения вчера четвърти транш от субсидията на националистите, който се оказа с 238 000 лв. по-малко. По телефона от МФ категорично отказаха на лидера на АТАКА да дадат информация към коя политическа сила са прехвърлили парите отцепниците.

Дянков го нямаше, а след 15-20 минути изчакване се появи заместникът му Владислав Горанов. "Това е наказание за политическото поведение на АТАКА ли?", попита националистът. Горанов се измъкна, че това било "казуистика", скри се от медиите и настоя за разговор насаме с народните представители.

 

в. „КАПИТАЛ DEILY”

България изиска допълнителна регулация за шистовия газ

ЕК е разрешила на България да изиска ОВОС за проучванията на Chevron .

Европейската комисия е препоръчала на България провеждането на допълнителна оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на сондажите за проучване за наличието на шистов газ в страната, сьобщиха от Министерството на околната среда и водите за „Капитал Daily". Отговорът на ЕК идва след изрично запитване на МОСВ.

Това на практика едва ли ще промени темпа на проучванията. Самите планове на „Шеврон" предвиждат два от проучвателните сондажи да са през 2015 г, а другите два - през 2016 г. Обещанието за ОВОС, който ще успокои общественото мнение, обаче може да отпуши подписването на договора с Chevron. Парафите се бавят вече няколко месеца.

 

в. „НОВИНАР”

„Бизнесът очаква задълбочаване на кризата догодина”

Всеки пети работодател обмисля намаляване на заплатите през 2012 г.

71 на сто от бизнеса очаква задълбочаване на кризата у нас през следващата година. Това сочат резултатите от проведената от Българската стопанска камара (БСК) анкета сред 500 мениджъри. Оптимистите, които очакват успокояване на тенденциите, са едва 13 %.

Относно намеренията на бизнеса, от БСК отчитат, че всеки пети планира да преразгледа инвестиционната си програма. Едва 9% от анкетираните проявяват готовност за увеличаване на заплатите. Над половината от работодателите възнамеряват да запазят нивото на заплащане, а всеки пети обмисля намаляване на заплатите през 2012 г.

Според 70% от запитаните, условията за бизнес в страната са се влошили, а според 22 на сто са останали без промяна. Анкетираните оценяват антикризисните действия на управляващите като „по-скоро неуспешни”. Повече от половината от участниците в проучването отчитат влошаване на фирмените си показатели. Намаляване на продажбите отчитат 70 на сто от запитаните.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.