• 15 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Очакван рекорд в АЕЦ „Козлодуй” по производството на ток

Очакван рекорд в АЕЦ „Козлодуй” по производството на ток

Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, в интервю за БНР, „Преди всички”

 

Водещ: Днес АЕЦ „Козлодуй” се очаква да постави рекорд в производството на ток от започването на работа на 5-ти и 6-ти блок на централата. Така ще бъде надминато постижението от 2008 година. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма ще присъства на събитието.

Трайчо Трайков: Това е 15 милиарда и 765-милионният киловат час, който ще се произведе от 5-ти и 6-ти реактор. За последен път такова количество е било произведено през 2008 година, но това е било за цялата година, а сега централата го постига на 20-ти декември, тоест десет дена ще работи над рекорда за всички времена, а десет дена работа допълнителна в АЕЦ „Козлодуй” се измерва с числа от порядъка на 15 милиона лева. Така че това е едно постижение и за колегите в АЕЦ „Козлодуй”, и за цялата българска енергетика.

Репортер: Как се постига такъв рекорд?

Трайчо Трайков: Първо чрез оптимизиране на работа по време на плановите ремонти. Знаете, веднъж в годината се спират двата блока. И от друга страна – при оптимално натоварване на мощностите в течение на годината.

Репортер: Аз ви питам, тъй като това е най-евтината централа и обикновено тя е и най-натоварената, никога не си спестява да купува изцяло тока, който произвежда тази централа. Откъде дойдоха тези резерви?

Трайчо Трайков: Точно така. така че би трябвало досега да е постигнат максимумът, но е факт, че винаги може и по-добре. Това „по-добре” беше постигнато тази година, поради двата фактора, които ви казах .

Репортер: Да не би обаче това „по-добре” да се окаже по-зле провеждана ремонтна програма? Абсолютно сигурни ли сме в това, което ни гарантира сигурността на централата?

Трайчо Трайков: Това е работата на специалистите и на ръководителите на централата.

Репортер: Обикновено може някой от блоковете, не само в България, а изобщо, някои от ядрените централи работят над проектната си мощност и така се получават едни цифри от типа на… работи на 105% да речем или 110 от максималната си мощност.

Трайчо Трайков: Факт е, че в случая основната печалба идва от оптимизирането на сроковете на плановите ремонти. Това е основният резерв. В централата сме ги съкратили до възможния минимум, не се губи време при доставките. Ако щете един български вариант на системата „just in time” („Точно навреме”). В случая времето се измерва със съвсем конкретни и доста сериозни суми в АЕЦ „Козлодуй”. А това, което говорите за капацитета на реакторите, там вече имаме още по-амбициозна програма, която е свързана с подмяната на генераторите. Така че с една инвестиция от порядъка на 30 милиона евро ще добавим 60 мегавата мощност към мощността на централата.

Репортер: Това кога може да стане и дали вече се работи по него?

Трайчо Трайков: Работи се по предпроектната дейност за тази модернизация, така че в следващите две години би трябвало да бъде осъществена.

Репортер: Тъй като досега беше на ниво само проект, евентуална възможност, това, за което говорите, за подмяната на генераторите.

Трайчо Трайков: Да, за първи път започнахме да обсъждаме тази възможност преди няколко месеца, вече се приближаваме към осъществяването на идеята.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.