• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Министър Найденов подписа създаването на гаранционен фонд по ПРСР

Министър Найденов подписа създаването на гаранционен фонд по ПРСР

София /КРОСС/ Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Асен Ягодин подписаха споразумение за създаване на гаранционен фонд по Програмата за развитие на селските райони в МЗХ. Със заем в размер на 335 млн. лв. се осигуряват средства за създаването на гаранционния фонд, 265 млн. лв. от тях трябва да бъдат възстановени от Европейската комисия, а останалите средства са българско съфинансиране. Очаква се гаранционният фонд да обезпечи кредити за 1,3 млрд. лева, което е целият финансов ресурс по ПРСР до края на 2013 г., каза министърът. Кредитите ще се отпускат по мерки -121 „Модернизиране на земеделските стопанства", 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите" и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти". Това са най-привлекателните и ефективни мерки за бенефициентите, посочи министърът и напомни, че България очаква нотификация от Брюксел за прехвърляне на допълнителни средства по 121 мярка.
От своя страна директорът на Българската банка за развитие Асен Ягодин информира, че 80% от кредита ще бъдат покрити по гаранционната схема и само 20% от бенефициента. Това са силно облекчени условия, с цел да се възползват максимално много бенефициенти, каза още той. Малките и средни предприятия са във фокуса на нашата банката, допълни Ягодин. Гаранционната схема на фонда ще е до края на 2015 г.
До 15 януари 2012 г. е срокът за изработването на окончателните параметри на гаранционните схеми, до 15 март ще трябва да се изберат банките партньори и до 15 април да стартират схемите, информира Ягодин.
На подписването днес присъстваха и зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова и директорът на дирекция „Развитие на селските райони" към МЗХ Никола Христов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.