• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Ковачев: Македония трябва да извърви своята част от пътя към евроинтеграция

Ковачев: Македония трябва да извърви своята част от пътя към евроинтеграция

Брюксел, Белогия /КРОСС/ Македония трябва да извърви своята част от пътя към европейската интеграция, която е единственият начин за преодоляване на исторически натрупваните несправедливости. Това заяви по време на провелите се в Европейския парламент дебати във връзка с предложението за резолюция на ЕП по доклада на Европейската комисия за напредъка на Бившата Югославска Република Македония (БЮРМ) през 2011 по пътя й към членство в ЕС евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев. Той акцентира на необходимостта да се градят мостове между държавите на Балканите. Вместо това виждаме от западната ни съседка все повече провокации и насърчаване на говора на омразата спрямо България, подчерта Ковачев. 

Евродепутатът каза още, че "в 21 век не може да допускаме манипулации на историята", като допълни, че "Македония трябва да скъса със сенките от юго-комунистическото си минало, които пречат на нормалния политически, медиен, социален и икономически живот в страната".
Андрей Ковачев изтъкна необходимостта от общо честване на историята и насърчаване на добросъседските отношения на базата на общото минало. Според него, за да има ясен и обективен прочит на историята, е необходимо разсекретяването на архивите на бившите комунистически тайни служби и обявяването на участниците в репресивната машина на комунистическа Югославия. 
"Не може да се гради национална идентичност за сметка на идентичността, културата и историята на други нации", подчерта българският евродепутат.
През януари предстои ново разглеждане на проекта за резолюция за напредъка на Македония, преди гласуването му в пленарна зала.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Балканските реалности

Днес БЮРМ, възкръснала за живот с интензивната дипломатическа помощ на България от пепелището на разпадащата се Сръбска империя Югославия, е стегната здраво в УДБА-шката примка на Белград ! За да не изпусне Скопие от контрол, Белград (не без насърчението на външна сила) дърпа юздите на Скопските си мекерета така, че БЮРМ да не попадне преди Сърбия в ЕС и в НАТО ! За целта Скопската югосръбска управляваща върхушка съзнателно провокира недобросъседска и враждебна политика към съседните страни-членки на ЕС и НАТО (особено злостна към родствената й България !), като фалшифицира античната, средновековната , възрожденската и най-новата история, рови за „български фашисти” в някогашната Югосръбска провинция Бановина, за „антични Титови македонци” на Българска територия, вади скелети от гардеробния арсенал на великошовинистичната сърбокомунистическа пропаганда от времето на Студената война и търси всякакви поводи да смразява отношенията на Балканите !

20.12.2011 20:35:08

Безкомпромисно

Беше крайно време българските евродепутати единодушно и официално да поставят пред Европейския парламент, Европейската Комисия и другите Европейски инстанции въпроса за отношението и политиката на БЮРМ към съседните държави и народи. Недопустимо е през 21 век да се допускат междудържавни отношения, градени върху шонивистични комунистически стереотипи и социално-инженерни проекти, какъвто е Юго-Коминтерновската доктрина за денационализиране и противопоставяне на части от българския народ. Недопустим е да бъде и досега насаждана враждебност и омраза, още повече, когато става дума за съседни държави с богата обща народна история !

20.12.2011 20:11:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.