• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Инспекторатът към ВСС с нови инспектори

Инспекторатът към ВСС с нови инспектори

На извънредно заседание днес Народното събрание избра новите инспектори към Инспектората на ВСС. Предложените кандидати бяха общо 12. Лидерът на РЗС Яне Янев обаче оттегли кандидатурата на Иван Вълков Колев. Юлиана Кацарова-Чорбаджиева пък не събра достатъчно гласове при вота в пленарна зала. 

 

Депутатите на работа - извънредно

София /КРОСС/ В днешния ден народните избраници ще бъдат на работа - извънредно. По време на парламентарния контрол в петък по предложение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева бе решено днес, 20-ти декември, депутатите да бъдат на работа и да проведат заседание.
Днес те ще гласуват ударно закони и решения, преди да излязат в Коледна ваканция до 10 януари.
В петък традиционен парламентарен контрол няма да има. Заседанието днес е от 14 ч.
По време на него депутатите ще разгледат на второ четене промените в Закона за електронните съобщения, с които се предвижда глоба от 5 000 лв. до 60 000 лв. за мобилните оператори, ако има забавяне при пренасянето на телефонен номер от една мрежа на друга. Друга новост е, че прекратяването на договора ще става без неустойки, както и че ще можем да прекратим и най-дългосрочния договор с месец предизвестие.
Очаква се днес да се проведе и избор на инспектори към Висшия съдебен съвет (ВСС).

 


БХК: Новият министър да се позиционира спрямо мръсните процеси в съдебната власт

София /КРОСС/ Министърът на правосъдието Диана Ковачева да заеме позиция относно вървящата в момента в парламента нечиста процедура за избор на инспектори към ВСС и да направи нужното тя да се спре. Към това призовава Българския хелзински комитет в писмото си, изпратено до правосъдния министър. Крайно време е новият министър да се позиционира спрямо мръсните процеси в съдебната власт, категорични са от комитета. Министър Ковачева трябва да покаже, че стои зад реформаторите в съдебната власт, а това са Съюзът на съдиите, които вече поискаха от парламента да започне отново процедурата за избор на инспектори - по смислен и прозрачен начин, без долни сделки, допълват от БКХ.

 

 

Ковачева: Реформата в съдебната система трябва да следва европравилата за прозрачност
София /КРОСС/ Реформата в съдебната система трябва да следва европейските правила и стандарти за прозрачност, почтеност и професионализъм, включително що се отнася до процедурите за избор на инспектори в ИВСС и предстоящите избори за членове на ВСС. Това каза министърът на правосъдието Диана Ковачева. Във връзка с провеждания избор за Инспекторат към ВСС и предстоящия доклад на ЕК, тя е поискала вчера от председателя на правната комисия към Народното събрание да й бъде изпратена информация относно кандидатите за членове на Инспектората към ВСС, мотивите на политическите сили, изразени в хода на дискусиите и предвидените парламентарни процедури за гарантиране на прозрачност, публичност и професионално базиран избор.
В контекста на изпратеното от главния секретар на ЕК Катрин Дей писмо, министър Диана Ковачева е информирала всички заинтересовани институции у нас относно приоритетите, посочени в него, като е поставила акцент върху необходимостта от обединяване усилията на изпълнителната, законодателната и съдебната власт за постигане на европейските стандарти на прозрачност, отчетност и ефективност.

 

 

Албена Кузманова е първият инспектор към Инспектората на ВСС
София /КРОСС/ Албена Кузманова е първата избрана за инспектор към Инспектората на ВСС. Нейното име бе предложено от народния представител от ДПС Лютви Места. Кузманова е магистър със специалност право и стаж като юрист. От 09. 12. 2010 г. е прокурор в Апелативна прокуратура, покрива всички изисквания на закона и може да бъде инспектор към ВСС.

В началото на заседанието кандидатите за инспектори бяха представени пред народните представители. Инспекторатът към ВСС е съставен от 10 инспектори и един главен инспектор. Мандатът на сегашните съдебни инспектори изтича през януари 2012 г.

Кандидатите за инспектори към ИВСС бяха общо 12. Лидерът на РЗС Яне Янев оттегли кандидатурата на Иван Вълков Колев като инспектор към Инспектората към ВСС, защото той не се е съгласил концептуално с функциите на инспектората.

 


Избраха новите инспектори към Инспекторатът на ВСС

София /КРОСС/ Албена Йорданова Кузманова, Албена Кирилова Костова, Весела Стоянова Николова, Захаринка Тодорова Димитрова, Любомир Иванов Георгиев, Моника Георгиева Малинова, Петър Раймундов, Светлана Бошнакова, Цони Цонев и Янка Гочева са новите инспектори към Инспектората на Висшия съдебен съвет.
Инспекторатът е съставен от 10 инспектори и един главен инспектор. Мандатът на сегашните съдебни инспектори изтича през януари 2012 г., а този на главния инспектор Ана Караиванова - в края на следващата година.
Кандидатите за инспектори към ИВСС бяха общо 12. Лидерът на РЗС Яне Янев обаче оттегли кандидатурата на Иван Вълков Колев като инспектор, защото той не се е съгласил концептуално с функциите на инспектората.
Юлиана Кацарова-Чорбаджиева отпадна от кандидатите. Нейното име бе предложено от независимия народен представител Димитър Чукарски и независимите депутати, но не успя да събере необходимите й минимум 160 гласа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.