• 24 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8019
  •  GBP / BGN 2.2963
  •  CHF / BGN 1.9742
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Брюксел часа обяснения за Деветашката пещера до края на февруари

Брюксел часа обяснения за Деветашката пещера до края на февруари

София /КРОСС/ Природозащитници от Федерация "Зелени Балкани" и Центъра на изследване и защита на прилепите /ЦИЗП/ към Националния природонаучен музей са подали сигнал до Европейската комисия по казуса с Деветашката пещера, в която бяха заснети сцени от екшъна "Непобедимите 2". Заради "варварствата" на филмовата компания в пещерaта, която е дом на огромни колонии от прилепи, еко организации скочиха срещу Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и РИОС-Плевен, като ги обвиниха в умишлени закононарушения и заблуждаване на обществото.
На съвместна пресконференция от "Зелени Балкани" и ЦИЗП обявиха, че цялата информация по случая е предоставена в Брюксел и до края на февруари българското правителство трябва да отговори каква е позицията му по въпроса и какво е предприело. В зависимост от отговора ЕК ще реши дали срещу страната ни ще бъде започната наказателна процедура.
"В резултат на решенията на МОСВ започна една хронология от събития, която вече е 17 страници. В нея може да се проследи кой се е интересувал и какво е направил по въпроса", заяви Боян Петров от ЦИЗП.
До момента ние сме свършили 80% от дейностите за защита на пещерата, а МОСВ, което трябва да е основният контролен орган, стои някъде на заден план, посочи той.
Добромир Добринов от "Зелени Балкани" обясни, че нарушенията в случая са свързани с два компетентни органа. Единият е РИОС-Плевен - компетентен орган по прилагане на Закона за защитените територии, под който попада и Деветашката пещера. Вторият - МОСВ, което е разрешило построяването на моста, по който в пещерата в доставена цялата техника, участвала в изграждането на декорите за филма "Непобедимите 2".
Според еколозите РИОС-Плевен е издал официалният акт, с който се съгласуват дейностите в пещерата. Актът обаче е нищожен, тъй като по закон той касае само собствениците и ползвателите, сред които не попада филмовата компания. "Най-основният порок на това съгласуване е, че то е извършено директно в разрез със Закона за защитените територии", посочи Добромир Добринов. Според него, от плевенската РИОС обяснили, че дейностите по заснемането н филмова продукция не са забранени в заповедта за обявяване на пещерата за защитена територия (издадена през 1996 г.) и затова те са ги съгласували. "Това е действие, с което те са се намесили незаконно в заповедта, която не са длъжни да преценяват и тълкуват, а да съобразяват. В ЗЗТ се говори за разрешителни и забранителни режими, които обхващат обхвата на допустимите дейности. Заради колониите от прилепи, 2 месеца през лятото всякакви посещения в Деветашката пещера са абсолютно забранени. Изричен разрешителен режим определя останалите 10 месеца като разрешени за посещение с туристическа и научна цел. Именно тези два режима определят обхвата на дейностите, които са разрешени. Никакво съгласуване не може да има за дейности, извън указаните в режима.
Пропуск в ЗЗТ обаче прави съгласувателното решение на РИОС практически необжалваемо пред съда, тъй като няма изискване то да се публикува, а срокът за обжалването му е само 14 дни. Това означава, че обществото и заинтересованите организации могат да разберат за тези дейности едва когато те стартират, а всякакви срокове за атакуването им са изтекли.
По думите на Добромир Добринов МОСВ заблуждава обществото с твърдението, че има решение на съда, с което актът на РИОС се признава за законен. "Отчитайки, че не можем да атакуваме самия акт, ние пуснахме иск за неоснователно действие и бездействия, което е съвсем друга процедура по АПК. Административният съд в Плевен постанови само, че щом има акт, не може да се твърди, че има неоснователно действие или бездействие, но той не се е произнасял по същността на казуса. Това е категорична заблуда от страна на МОСВ", обясни екологът.
По думите му от РИОС-Плевен са компрометирали собствената си проверка на терен, като са обявили провеждането й в медиите предварително. Това дало време на филмовата компания да изнесе транспортната си техника. "Учудващо обаче инспекторите не видяха декорите, не видяха и дълбоките следи от тежките машини в пещерата. Не видяха чувалите, с които е замърсена близката река. Констатираха само изсичане на растителността в района и се оправдаха, че са съставили акт за това нарушение. Всичко останало изобщо не беше коментирано", каза Добринов.
Нарушението на МОСВ се състои в това, че ведомството е издало разрешение за реконструиране на стар мост, от който са останали само част от подпорните колони. Според природозащитниците, вместо това на практика е построен нов бетонен мост, което не е реконструкция, а ново строителство. Разрешение за токова обаче може да издаде само РИОС-Плевен, което прави актът нищожен, тъй като е издаден от некомпетентен орган. "Ако следваме логиката на МОСВ, това е все едно да кажем на президента, че работи в реконструирания древноримски град, който се намира под него", коментира Добромир Добринов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.