• 15 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Намалиха туристическия данък в Бургас

Намалиха туристическия данък в Бургас

Бургас /КРОСС/  Туристическият данък в Бургас ще бъде осезаемо намален и тризвездните хотели ще бъдат отделени от тези с 4 и 5 звезди. Това решение бе взето по време на  днешното заседание на Общински съвет-Бургас  след предложение, дошло от общинските съветници от групата на ГЕРБ. 

Предвид задълбочаващата се в резултат на световните и европейски проблеми икономическа криза в страната и в частност в туристическия бранш считаме, че при определяне размера на туристическия данък за 2011 год. не са отчетени негативните тенденции за извършващите туристическа дейност. За голяма част от тях данък в този размер се оказа обременяващ и в тази връзка постъпиха многобройни предложения от заинтересовани лица и организации за намаляване на размера му, мотивираха решението си общинарите. С настоящето предложение за 2012 год. ,освен намаляване на размерите за различните средства за подслон и настаняване, предлагаме и отделяне на тризвездните средства за подслон от по-високо категорийните 4 и 5 звездни, което считаме за справедливо , още повече отчитайки и сезонността на работата им в съставните селища, смятат те. 

За всяка нощувка в хотели, мотели и вилни селища 4 и 5 звезди таксата вече ще  е 1 лев. За средствата за подслон три звезди туристическият данък за нощувка ще е в размер на 80 стотинки. В хотелите и местата за подслон две и една звезда 60 стотинки, като за съставните селища този данък е 50 стотинки за нощувка. Досега местата за настаняване с 3, 4, 5 звезди плащаха 2 лева такса, а тези с 1 и 2 звезди -1 лев за Бургас, а тези, които се намират в съставните селища, плащат по 80 ст. 

Отново по предложение на общинските съветници от ГЕРБ, в обектите, в които не се извършва търговска или производствена дейност няма да заплащат Такса „Смет". Друга промяна, която те предложиха, е свързана със сезонните обекти. Преобладаващата част от средствата за подслон и настаняване на територията на Община Бургас работят сезонно, по няколко месеца през годината, но съгласно сега действащата наредба заплащат Такса "Смет" на годишна основа. След днешното решение на местния парламент, такса битови отпадъци (TБО) следва да се заплаща само за предоставяне на услуга.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.